Tyske tømrere renoverer skole ulovligt

20. nov 2009
Tyske tømrere renoverer københavnsk folkeskole uden lønsedler, pension og feriepenge. Fagforening kræver 1.2 mio. kr. af byggefirma.
Ingen lønsedler og massivt snyd med pension, feriepenge og overtidsbetaling.

Sådan er vilkårene for 14 tyske tømrere i firmaet Jydsk Tag, der blandt andet renoverer Amager Fælled Skole i København, ifølge tyskernes fagforening Træ-Industri-Byg, TIB.

Derfor vil TIB blokere skolen på Amager fra tirsdag morgen, hvis ikke Jydsk Tag betaler pengene og får orden i papirerne.

Snydt for 1.2 mio. kr.

”De er blevet snydt for 1,2 millioner, og tyske tømrere skal ikke snydes. Der gælder de samme regler for dem, som for deres danske kollegaer. Og derfor kører vi deres sag,” siger faglig sekretær Kristoffer Møller.

Kort før kommunalvalget kom det frem, at der arbejdede tyske murere uden overenskomst på byggepladsen ved Amager Fælled Skole.

Dengang påpegede den ansvarlige, borgmester Pia Allerslev (V), at der skulle være ordentlige forhold for ansatte på kommunens byggerier. Men nu er den altså gal igen på den samme byggeplads.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Vil stoppe arbejdet

Skolen er ejet af Københavns Kommune, og derfor er det Københavns Ejendomme, der er bygherre på renovationen. De har sendt det videre til Dahl Entreprise, der har ansat Jydsk Tag til at renovere taget.

”Det er forkert at snyde, men det er endnu værre, når det er det offentlige, der snyder sig selv. Jeg håber, at kommunen går ind i sagen, så vi kan få luset ud,” siger Kristoffer Møller.

Kommunen ind i sagen

Det håb er allerede blevet hørt. Avisen.dk har kontaktet Københavns Kommune, som nu går ind i sagen.

"Vi tager den slags sager meget alvorligt. Vi vil nu kræve, at firmaet dokumenterer, at de ansatte har arbejdsvilkår svarende til overenskomsten. Kan de ikke det, har vi ret til at tilbageholde midler fra hovedentreprenøren, så vi kan sikre, at de ansatte får det, de skal have," siger kontorchef Kasper Jakoby.

Der er ikke indberettet skat

Med i sagen mellem TIB og Jydsk Tag er også beskyldninger om sort arbejde. Det vil arbejdsleder i Jydsk Tag, Bjarne Laursen, dog ikke erkende - men han erkender overfor Avisen.dk, at der ikke er indberettet skat af arbejdet, som har pågået siden august måned.

”Vi har betalt dem aconto, indtil de har fået orden i papirerne. Vi har gjort det for at være flinke. Vi kan jo ikke lave lønsedler, når de ikke har haft papirerne,” siger Bjarne Laursen.

Vås!

Men det er noget vås, siger Kristoffer Møller:

"Jydsk Tag behøver ikke vente på papirer fra Tyskland. Firmaet kan fra dag et hente et nummer på skattekontoret, så de kan betale skat."

Skattevæsenet har ikke været indblandet i sagen.