Tysk sværm om danske unge: 33.000 lærepladser

3. jan 2014, 04:00
11.000 unge danskere mangler en læreplads, men syd for grænsen er der tusindvis af ledige pladser. Undervisningsministeren opfordrer flere unge til at støve tyskverberne af og pakke kufferten. Men lav løn og sproglige vanskeligheder holder mange tilbage.

11.000 unge danskere kan løse deres praktikproblem med et fingerknips og en færgebillet.

Mens der i Danmark er desperat mangel på lærepladser til unge, der for eksempel uddanner sig som håndværkere, frisører eller kokke, mangler tyske firmaer på landsplan 33.000 lærlinge.

Den tyske efterspørgsel får nu undervisningsminister Christine Antorini (S) til at opfordre flere danske unge til at støve tyskverberne af og pakke kufferten.

"Det her er en fantastisk god chance. De får en læreplads, erfaring fra udlandet på cv'et og en del af omkostningerne betalt. Ja, lærlingelønnen i Tyskland er lavere, men holdt op imod, at det kun er nogen måneder af et helt liv, så bør de gøre det," siger hun.

Skole opretter tysk lærlingekontor

Siden 2008 er manglen på praktikpladser i Danmark firedoblet - og i dag står knap 11.000 unge uden en 'rigtig' praktikplads, hvis man tæller elever i skolepraktik med.

I slutningen af november indgik Danmark og Tyskland en aftale, der skal gøre det lettere både at arbejde og uddanne sig på begge sider af grænsen.

Selv om det hele tiden har været muligt at tage praktik i udlandet, betyder den nye aftale, at en tysk læreplads anerkendes fuldt ud på højde med en læreplads i Danmark.

Det skaber store forventninger på erhvervsskolen CELF på Lolland-Falster.

Efter nytår sender skolen tre danske kokkeelever til Tyskland, hvor skolen også planlægger at oprette et to mand højt 'lærlingekontor', der skal hjælpe flere elever om bord på færgen.

"De danske elever er lidt forkælede, men har samtidig svært ved at overskue at finde en praktikplads i Tyskland på egen hånd. Derfor handler det både om at gøre dem opmærksom på muligheden og hjælpe dem på vej," siger projektchef Svend Erik Jessen.

Danskere gider ikke tysk løn

Alene i den tyske delstat Slesvig-Holsten mangler der 1.200 lærlinge, så de unge danskere behøver ikke at rejse langt.

Men i de fleste fag er lønnen for lærlinge i Tyskland under halvdelen af i Danmark. Og på trods af lavere skat og tilskud til huslejen trækker lønforskellen ned i interessen fra danske unge.

Det oplever blandt andre erhvervsskolen EUC Syd i Sønderborg, som i øjeblikket har fem kokkeelever i lære syd for grænsen.

"Kokke er lidt specielle, blandt andet fordi de mange steder får andel i drikkepengene. Men unge inden for andre fag er svære at overtale. Og økonomisk kan det være en bet, hvis du skal flytte fra Sønderborg til Kiel. Det er for dyrt at pendle og lønnen er ofte for lav til at betale husleje," siger direktør Finn Karlsen.

Finn Karlsen peger også på sproget som en barriere. Unge danskere taler nemlig ikke tysk på samme niveau som tidligere - heller ikke i grænseområderne.

På Lolland-Falster forsøger CELF at knække den nød ved at tilbyde specialforløb med ekstra tyskundervisning til elever, som vælger praktik i Tyskland.

Læs her, hvorfor Christine Antorini mener, at en læreplads i Tyskland er en god ide for unge danskere.

Lærlingeløn i Tyskland og Danmark
  • Danske unge, som læser en erhvervsuddannelse - som f.eks. tømrer, kok eller frisør, skal have en læreplads for at gennemføre deres uddannelse.
  • Som lærling tjener man mellem 8.000 og 14.000 kroner i månedsløn alt afhængig af fag.
  • Hvis ikke man kan finde læreplads i en virksomhed, kan man i stedet tage en skolepraktik, hvor lønnen er 6.800 kroner om måneden, hvis man er over 18 år.
  • I Tyskland er lærlingelønnen for de fleste fag under halvdelen af i Danmark.
  • For eksempel tjener en nystartet kokkeelev ca. 3.600 kr. i månedsløn.
  • Til gengæld kan man få op til 900 kroner om måneden i tilskud til husleje
  • Samtidig betyder lav skat i kombination med bundfradraget, at danske lærlinge i Tyskland næsten får hele deres løn udbetalt.

 

Kilde: UG.dk, CELF, m.fl.