Tyfon afskærer au pairs fra familiekontakt

12. nov 2013, 15:23
Mange af de omkring 4.000 au pairs i Danmark kommer fra områder, hvor tyfonen Haiyan har hærget. Au pairnetværk kimes ned af piger, som ikke kan få kontakt til familie og venner. Mange værtsfamilier sender penge til Filippinerne.

I sidste uge hærgede super-tyfonen Haiyan Filippinerne, hvor over 10.000 frygtes omkommet. Men den asiatiske naturkatastrofe har også spredt skræk og sorg i hundredevis af danske hjem.

Over 3.000 filippinske kvinder arbejder nemlig som au pair hos danske familier. Mange af dem kommer fra øen Bohol og andre steder i Visayas-bæltet, hvor Haiyan trak sit ødelæggende spor.

Det fortæller Jean Gocotano, som er talsperson for den faglige klub for au pairs i Danmark under fagforbundet FOA.

Hun bliver i øjeblikket kimet ned af filippinske kvinder, som ikke aner, om deres familie og venner har overlevet katastrofen.

"Jeg har lige haft en pige i røret, som kommer fra det værst ramte område. Hun er dybt fortvivlet, fordi hun hverken kan komme i kontakt med sin familie eller sin søn. Nu vil hun bare hjem," siger hun.

Kan ikke koncentrere sig om arbejde

I flere dage sad Jeah Hachuila i samme situation. Først mandag morgen lykkedes det at få hul igennem til hendes fars mobiltelefon, som kun havde strøm til få minutters snak, fordi elektriciteten er væk.

"Heldigvis er alle i live, men vores hus er kun fire vægge uden tag, og der er ingen mad til min familie," siger den 29-årige filippiner, som arbejder hos en familie i Holte.

Katastrofen i hjemlandet har gjort det svært at samle sig om opvasken og de daglige pligter.

"Det er så hjerteskærende. Jeg kan slet ikke koncentrere mig om arbejdet. Jeg vil så gerne hjem og hjælpe, men jeg ved godt, at det ikke nytter," siger Jeah Hachuila.

Au pair-pigerne har ifølge ordningen kun ret til at få rejsen til og fra Danmark betalt. De kan altså ikke få flybilletten betalt, hvis de skal hjem på besøg, med mindre værtsfamilien selv tilbyder det.

Men det ville heller ikke nytte, mener Jeah Hachuila. Hun vil i stedet prøve at sende ekstra penge hjem til familien, som hun ikke har set i fire år.

Solidariske værtsfamilier

Jean Gocotano fra den faglige klub under FOA kender allerede til en håndfuld kvinder, som har fået bekræftet deres værste anelser om, at familie eller venner er omkommet i hjemlandet.

Netværket koordinerer lige nu indsamling til de katastroferamte områder, og forsøger samtidig at skabe kontakt mellem au pairs i Danmark og deres familier.

Det er dog tydeligt, at katastrofen ikke er gået ubemærket hen hos de danske værtsfamilier.

"Vi får mange opkald og henvendelser fra værtsfamilier, som gerne vil hjælpe og støtte indsamlingerne," siger Jean Gocotano, som arbejder for bedre forhold for au pairs i Danmark.

Ifølge den seneste folketælling er der 10.943 filippinere i Danmark. Kun 2.904 har statsborgerskab.

Sådan kan du hjælpe

Klik her, og se oversigt over, hvordan du kan støtte Filippinerne efter super-tyfonen Haiyan.