OK 2014: Tvungne IDkort til 110.000 byggefolk

12. dec 2013, 04:00
Rød finanslovsskitse baner vej for overenskomstforhandlinger på byggeriets område. Både fagbevægelsen og arbejdsgivere er på forhånd enige om, at krav om IDkort på byggepladser er et godt værn mod social dumping.

Arbejdsgivere og fagbevægelse står stejlt over for hinanden forud for fornyelsen af de overenskomster, som omfatter 110.000 ansatte i byggebranchen.

Men på ét punkt er der lagt op til et let kompromis, når forhandlingerne på det private arbejdsmarked skydes igang til januar.

I forbindelse med regeringens finanslovsforhandlinger blev det nemlig klart, at arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri er positivt stemt for at indføre tvungne ID-kort på byggepladser som værn mod social dumping.

ID-kort kan forhindre, at for eksempel østeuropæiske byggefolk opgiver falsk navn, når myndighederne kontrollerer en byggeplads.

"Vi foretrækker klart den finanslovsaftale, der blev indgået med de borgerlige partier. Men kravet om ID-kort på byggepladser var det positive element i det røde alternativ med Enhedslisten, som så ikke blev til noget," siger administrerende direktør Lars Storr-Hansen, der som topforhandler skal lægge arm med 3F's byggegruppe om en ny overenskomst.

Hårdknude i 2012

Overenskomstfornyelsen i 2014 omfatter næsten 600.000 ansatte på det private arbejdsmarked.

Men ved de sidste forhandlinger i 2012 var det netop byggeriets område, som gik i hårdknude - og hvor de ansatte i skurvognene modstræbende måtte sluge et meget magert resultat.

Derfor er forventningerne på forhånd i top - ikke mindst hos Byggegruppen under 3F.

"Vi har haft to meget magre resultater i træk. Nu går den ikke længere, så denne gang forventer vi kroner på bordet og afgørende resultater på social dumping," siger næstformand Palle Bisgaard.

Før regeringen i november foretog en vending og lavede finanslov med Venstre og Konservative, havde Enhedslisten fået lovning på tvungne ID-kort på byggepladser.

Byggegruppen vil ikke på forhånd afsløre, om ID-kort står på listen over forhandlingskrav. Men Palle Bisgaard erkender, at finanslovsaftalen med de borgerlige partier var en streg i regningen.

"Det var utrolig ærgerligt, vi havde virkelig set frem til forbedringer i forhold til ID-kort og arbejdsklausuler. Men jeg tror altså ikke, at vores krav ville være meget anderledes, hvis vi var endt med en rød finanslov," siger Palle Bisgaard.

Kædeansvar får en ny chance

Baseret på meldingerne fra Dansk Byggeri vurderer arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet dog, at ID-kort kan komme i spil ved forhandlingerne.

Det skyldes ikke mindst, at arbejdsgiversiden hårdnakket afviser enhver tale om såkaldt tredjepartsansvar - en form for kædeansvar, som gør hovedentreprenører ansvarlige, hvis underentreprenører bryder overenskomsten eller offentlige klausuler på et byggeri.

Kædeansvar var et af fagbevægelsens hovedkrav ved overenskomstforhandlingerne i 2012 - og udgjorde for nylig en afgørende knast i finanslovsforhandlingerne mellem regeringen og Enhedslisten.

"Det er oplagt, at arbejdstagerne igen bringer tredjepartsansvar med til forhandlingsbordet, men det er næsten lige så oplagt, at arbejdsgiverne sætter hælene i. I den situation kunne man forestille sig, at man kunne lave en aftale om ID-kort, så der alligevel sker noget på social dumping," siger Søren Kaj Andersen.

Dansk Byggeri forudser hårde forhandlinger

Dansk Byggeri vil ikke kommentere de forestående forhandlinger i detaljer, men afviser på forhånd, at arbejdsgiverne 'skylder' efter to magre resultater.

"Jeg har svært ved at se, at situationen er væsentlig anderledes end i 2012. Vi har haft et par år mere med krisen, så hvor pengene skal komme fra, ved jeg ikke. Så jeg tror, at det bliver hårde forhandlinger igen," siger administrerende direktør Lars Storr-Hansen.

På et møde den 18. december udveksler Dansk Byggeri og 3F's byggegruppe hovedkrav for de kommende overenskomstforhandlinger.

Hvis ID-kort bliver en del af en ny aftale, kommer det kun til at gælde for ansatte på overenskomst - til forskel fra Enhedslistens finanslovskrav, der ville gøre det lovpligtigt for alle arbejdere på byggepladser.