Helle Buch har forsket i tvillinger i 17 år og driver hjemmesiden Tvillinger.info. Foto: PR-foto.

Psykolog: Kun jægersoldater kan forstå, hvor hårdt tvillingeforældre har det

21. okt 2019
Søvnunderskud og dårlig samvittighed er ikke det eneste, som forældre til flerlinger må kæmpe med, mener psykolog og tvillingeforsker Helle Buch. Hun peger på tre konkrete indsatsområder, der vil gøre en afgørende forskel for flerlingerne og deres familier, hvoraf længere barsel er det ene.

Når den første glædesrus over lyden af to sunde hjerteslag har lagt sig, melder bekymringen sig hos mange kommende tvillingeforældre: Hvordan skal vi få hverdagen til at hænge sammen med to babyer? Kan man trøste to på en gang? Og kan man amme to på samme tid?   

LÆS OGSÅ: Kvindelig konstabel blev krænket i Forsvaret: "Ingen gider kneppe dig"

Bekymringerne bliver for mange nybagte tvillingeforældre hurtigt afløst af frustration, når de bliver klar over, at der hverken er udsigt til ekstra barsel eller ekstra kommunale tilbud om hjælp og støtte, der kan aflaste dem i den første tid. 

Denne virkelighed mødte blandt andet Marie Nordø Jørstad og Anders Hjort Straarup, der sidste år blev forældre til trillinger. I et debatindlæg bragt i Politiken beskriver parret, hvilket chok det var at opdage, at de ikke kunne få længere betalt barsel, og hvordan de måtte gå i 'undtagelsestilstand' for at overleve de første måneder.

- Det virker nærmest som en fejl, at der ikke er ekstra barsel til flerlingefamilier. For der er vel ikke nogen, der forestiller sig, at arbejdsmængden med to eller tre babyer er den samme som med en enkelt? Hvis vi havde fået de tre børn ét ad gangen, havde staten selvfølgelig betalt tre gange barsel, men det sker altså ikke, når man får dem på samme tid, skriver parret i debatindlægget.

Flerlinger er særligt udsatte

At der i Danmark er ret til barsel pr. graviditet, og ikke pr. barn, betyder i praksis, at forældre ikke får længere barselsorlov, hvis de får tvillinger eller trillinger. Økonomisk ydes der dog et ekstra børnetilskud på 2.377 kr. pr. kvartal pr. barn ud over det første, indtil barnet fylder syv år.

Men om der er yderligere hjælp at hente, varierer fra kommune til kommune. Kommunerne er ikke lovmæssigt forpligtet til at tilbyde ekstra hjælp, og derfor gør mange kommuner det formentlig ikke.

Det siger Helle Birkholm Buch, der er autoriseret psykolog og tvillingeforsker. Selvom debatten om bedre vilkår for flerlingeforældre og deres børn løbende er blusset op de senere år, har det ifølge Helle Birkholm Buch ikke ført til nævneværdige forbedringer.   

- Det er katastrofalt, for der er uhyre store konsekvenser ved den måde, som systemet og reglerne er på nu. De ambitioner, vi har på børnenes vegne, om, at det skal være trygt og godt at være barn i Danmark, er svære at indfri, når det gælder flerlinger, fordi de skal deles om forældrenes barsel, siger hun til A4 Nu.

Helle Buch har forsket i tvillinger i 17 år og driver hjemmesiden Tvillinger.info, som er Danmarks største vidensportal om tvillinger. Ifølge hende er videnskaben meget enig i, hvor udsat en gruppe flerlinger egentlig er.

- Fra forskningen ved vi, at flerlingers sproglige udvikling generelt er forsinket i forhold til andre børn, og at de er i større risiko for at danne utryg tilknytning, fordi der er stor mangel på en-til-en-kontakt. Flerlinger er desuden overrepræsenteret i samtlige psykiatriske diagnoser. Det er et synligt bevis på, at de ikke har de samme vilkår, som enkeltfødte børn har, siger hun.

Helle Buch pointerer desuden, at behovet for ændringer er større end nogensinde, fordi der fødes flere og flere flerlinger, især tvillinger. Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2017 født 1.037 tvillingepar i Danmark – næsten dobbelt så mange som for bare 30 år siden – mens der samme år var otte trillingefødsler. Hun understreger, at det naturligvis ikke handler om, at forældre til flerlinger er dårligere forældre end forældre til enkeltbørn.

- Selvom flerlingeforældrene er fyldt med kærlighed og gør deres ypperste, er det fysisk umuligt at give den samme opmærksom til to eller tre børn, som der kan gives til et enkelt.
Helle Birkholm Buch, tvillingeforsker.

- Selvom flerlingeforældrene er fyldt med kærlighed og gør deres ypperste, er det fysisk umuligt at give den samme opmærksom til to eller tre børn, som der kan gives til et enkelt. Derfor er det altafgørende med hjælp, siger hun.

Tre indsatsområder

Jens Joel, børneordfører for Socialdemokratiet, anerkender, at det er en hård situation for forældrene og mener, at der er flere steder, man fra politisk hold kan sætte ind.

- Ud over det lykkelige ved at få børn er det næppe muligt at sammenligne den situation, vi oplever, når vi bliver forældre til et barn ad gangen, og så det pres, der ligger på flerlingeforældre. Og jeg tror heller ikke, at vi nogensinde kan skabe en situation, hvor det ikke vil være ekstra hårdt. Når det så er sagt, er det selvfølgelig en relevant diskussion, hvordan familierne er stillet. Ikke bare i forhold til barsel, men også eksempelvis i forhold til praktisk hjælp eller muligheden for at få tilskud som privat dagplejer til at passe sine egne børn, siger han.

Helle Buch peger på tre konkrete indsatsområder, der ville gøre en mærkbar forskel for flerlingebørn og deres forældre. For det første skal barslen udvides, så forældrene får mulighed for at afholde længere barsel samtidig. Her mener hun, at vi passende kan lade os inspirere af Norge og Sverige, hvor der er seks måneders ekstra barsel til tvillingeforældre og 12 måneders ekstra barsel til trillingeforældre. Dernæst skal der etableres et kommunalt tilbud med praktisk støtte til familierne, så de kan få en god start på rollen som forældre.

- Forældrene er så udmattede. Vi taler om et søvnunderskud, der er så massivt, at kun jægersoldater kan sætte sig ind i det. Det kan de ikke klare alene, og der skal som minimum være praktisk hjælp de første tre måneder, siger Helle Buch.

Vi taler om et søvnunderskud, der er så massivt, at kun jægersoldater kan sætte sig ind i det.
Helle Birkholm Buch, tvillingeforsker.

Derudover mener Helle Buch, at der skal være særlige tvillingesundhedsplejersker i alle kommuner, som har en specialiseret faglig viden.

Forældre efterspørger hjælp

Netop tvillingesundhedsplejersker har eksisteret i over 30 år i Greve Kommune, og Dorthe Mouritsen er en af to nuværende. Hun har været tvillingesundhedsplejerske i 15 år, og er selv mor til tvillinger, der i dag er 27 år. I gennemsnit tilser hun 13 tvillingepar om i kommunen.

- Formålet med specielle tvillingesundhedsplejersker er, at vi får samlet erfaringerne, og det er en stor fordel. Hvis man som almindelig sundhedsplejerske kun har én tvillingefamilie hvert andet år, samler man formentlig ikke nok erfaring, forklarer Dorthe Mouritsen.

Konkret tilbyder Greve Kommune et graviditetsbesøg fra tvillingesundhedsplejersken i uge 29 samt besøg efter fødslen. Der tilbydes desuden særlige tvillingegrupper, hvor forældrene kan mødes med andre, der har fået tvillinger.

Dorthe Mouritsen er enig med Helle Buch i, at forældrene ikke kan give børnene det samme, som de ville kunne, hvis der kun var et enkelt barn.

- Relationsmæssigt skal man kunne forholde sig til to børn, og man skal lære at håndtere den dårlige samvittighed over, at man ikke kan være der ligeså meget for det enkelte tvillingebarn, som man ville kunne være over for et enkelt barn. Den dårlige samvittighed fylder rigtig meget hos mange tvillingeforældre, siger hun.

Dorthe Mouritsen fortæller desuden, at mange forældre efterspørger mere hjælp, men at det er begrænset, hvad kommunen tilbyder.

Også andre kommuner har disse særlige tvillingesundhedsplejersker, men det er langt fra flertallet. Generelt er det de færreste kommuner, der har særlige tilbud til flerlingefamilier.

-Hvis børnene ellers er sunde og raske, er der ikke noget ekstra hjælp at hente, siger Dorthe Mouritsen.

Mangler politisk opmærksomhed

Ifølge Helle Buch er kommunernes manglende tilbud en stor fejlprioritering. Hun mener generelt, at der er for lidt politisk opmærksomhed om emnet.

- I Danmark går vi meget op i børns vilkår og trivsel, og derfor kan jeg ikke forstå, hvordan flerlinger kan være så underprioriteret rent politisk. Vi kan ikke blive ved med at lukke øjnene, siger hun.

Helle Buch mener, at mange undervurderer, hvad det vil sige at få tvillinger, og at folk, herunder politikere, ikke har forståelse for, at det er noget helt andet end at få børn ad flere omgange.

- Det er en helt urimelig og usammenlignelig situation at få tvillinger og så få to børn ad to omgange. Jeg synes, at vi skulle stikke de danske politikere to spædbørnsdukker og bede dem passe børnene i 48 timer. Jeg er 100 procent sikker på, at begge børn ville blive omsorgssvigtet.”

Jens Joel (S) er på stående fod ikke helt klar over, hvor der bør sættes ind.

- Det er mit indtryk, at det er meget forskelligt, hvordan problematikken håndteres i kommunerne, og derfor mener jeg egentlig, at vi har behov for at kigge lidt dybere i problemstillingen. Både af hensyn til forældrene, men ikke mindst fordi det er bekymrende, hvis alene det, at man er født som tvilling eller trilling, fra starten giver en dårligere kort på hånden, siger Jens Joel.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her