Tvang er dagligdag for psykisk syge

23. okt 2008
Psykisk syge bliver i stigende grad låst inde på deres værelser, fikseret med bælte eller anden form for tvang.

 

De nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at antallet af episoder, hvor personalet har udsat psykiatriske patienter for tvang, er steget med syv procent fra 2005 til 2006.

I alt var der tale om 24.762 tvangsforanstaltninger i 2006. Stigningen er et udtryk for at personalet på de psykiatriske institutioner er mere presset, mener SF's socialordfører Özlem Cekic.

"Det siger jo noget om, at psykiatrien er rigtig presset, når man bruger tvang som en behandlingsmåde," siger hun til Nyhedsbureauet Newspaq.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Stigningen bekymrer hende, og får hende til at kræve et større fokus på brug af tvang.

"Jo mere fokus vi har på tvang, og jo bedre normering, der er på afdelingerne, jo nemmere bliver det at forebygge de her tilspidsede situationer og tale sig ud af situationerne i stedet for at fiksere patienterne ved at lægge dem i bælte," siger Özlem Cekic med henvisning til en kampagne i 2003, der fik antallet af tvangsforanstaltninger til at falde kraftigt.

Landsforeningen SIND, der er en interesseorganisation for sindslidende, pårørende og professionelle i psykiatrien, mener, at der skal mere personale til, før brugen af tvang kan mindskes.

"Vi ser stigningen i anvendelsen af tvang som et resultat af flere forhold. Først og fremmest mangelen på personale. I tilspidsede situationer er der ganske enkelt ikke personale nok til at tackle problemerne med andet end tvang," siger formanden for SIND, Finn Graa Jakobsen.

/Newspaq/

faktaboks