TV 2: Alvorlig fejl i Vollsmosesagen

10. aug 2008, 19:53
Et af de vigtige beviser i terrorsagen fra Vollsmose vakler. Måske har PETs agent i sagen egenhændigt fremprovokeret den planlagte forbrydelse.

Terrorsagen fra Vollsmose, hvor tre mænd ved højesteret er idømt lange fængselsstraffe for at forberede et terrorangreb i Danmark, risikerer ifølge TV 2 Nyhederne at falde helt eller delvist fra hinanden.

Af en ny bog, 'Terrorsagen fra Vollsmose, der udkommer på fredag, fremgår det således, at den agent, der bragte PET på sporet af de dømte, har været med til at fremprovokere og forværre det planlagte terrorangreb.

Bogen er skrevet af TV 2-journalisten Kaare Gotfredsen. I bogen skriver han, at der de tre dømte tidligt i forløbet gav PET-agenten en bestillingsseddel. Agenten blev bedt om at købe kaliumnitrat. Men det købte agenten ikke. Kaliumnitrat er nemlig uegnet til bombefremstilling, og i stedet valgte agenten - tilsyneladende på egen hånd - at købe ammoniumnitrat, der er velegnet til bomber.

Både bestillingsseddel med kaliumnitrat som fakturaen for købet af ammoniumnitrat blev ifølge TV 2 Nyhederne fremlagt under retssagen. Men sammenhængen blev ikke forklaret.

Til TV 2 Nyhederne siger en af landets førende eksperter i hjemmelavede sprængstoffer, Mads Skak Jensen:

- Kaliumnitrat kan ikke anvendes til bombefremstilling. Det bruges typisk til fremstilling af fyrværkeri. Ammoniumnitrat derimod er det oplagte valg til hjemmelavede bomber. Det er uhyre effektivt til bombefremstilling.

På baggrund af de nye oplysninger vil i hvert fald to af de dømtes advokater nu have sagen indbragt for Den Særlige Klageret for at få sagen genoptaget.

Og de har måske en god sag. I hvert fald vurderer juraprofessor Eva Smith fra Københavns Universitet, at agenten på den måde formentlig har været med til et fremprovokere og forværre den planlagte forbrydelse.

De tre dømte i Vollsmosesagen blev idømt henholdsvis fem, 12 og 12 års fængsel. En fjerde tiltalt blev frikendt ved landsretten.

faktaboks