Tusindvis på flugt fra orkanen Gustav

31. aug 2008
I New Orleans menes hundredtusindvis at være på vej ud af byen inden Gustav rammer mandag. Borgmesteren kalder det århundredets storm.

Minderne om Katrina skræmmer i New Orleans.

Og med udsigt til, at orkanen Gustav i morgen rammer et sted på USA's sydlige kyst, har op mod hundredtusindvis af mennesker taget benene på nakken.

- Hvis du er stædig, hvis du ikke tager dette så seriøst, som vi mener, du er nødt til at tage, og hvis du beslutter dig for at blive, så må du klare dig selv, sagde New Orleans borgmester Ray Nagin, da han opfordrede byens indbyggere til at forlade byen, der for tre år siden blev ramt af orkanen Katrina, hvor 1.800 mennesker omkom.

Ray Nagin kalder Gustav for 'århundredets storm', men efter den ramte Cuba lørdag, har den aftaget en smule. Det forventes dog, at den endnu engang vil samle styrke på sin vej over vandet mod USA's sydkyst, og at den måske vil være en kategori fem orkan, når den rammer - den kraftigste på skalaen.

De mange mennesker på flugt fra orkanen, der frygtes at oversvømme byen ligesom Katrina gjorde, har skabt store køer på vejene ud af byen. Benzinstationerne er tømt for brændstof og telefonnettet blokeret, skriver BBC.

Den republikanske præsidentkandidat, John McCain, ville sammen med hans vicepræsidentkandidat, Sarah Palin, tage til Missisipi søndag for at følge forberedelserne mod orkanen.

Der har været tale om, at det republikanske konvent, der starter mandag, ville blive aflyst på grund af Gustav. Men der vil formentlig blive tale om, at konventet vil blive afholdt - men i en helt anden stemning end planlagt.

- Det ville ikke være passende at afholde en fest, når en tragedie eller en forfærdlig udfordring i form at en naturkatastrofe vil ske, så vi overvåger situationen fra dag til dag, og jeg beder et par bønner, siger McCain til Fox News.

faktaboks