Tusindvis af danskere hæver svensk børnecheck

6. mar 2014, 10:45
Der er flere danskere, der hæver svensk barnbidrag i Sverige, end der er polakker, der hæver dansk børnecheck i Danmark. Det viser nye tal.

Mens Folketingets politikere er ved at falde over hinanden for at diskutere, om polakker skal have ret til at hæve dansk børnecheck, når de stempler ind på en dansk arbejdsplads, hæver danskere i lige så stor stil svensk 'barnbidrag' på den anden side af sundet.

Nye tal viser, at 3.212 danskere har modtaget svensk 'barnbidrag' i 2013. Det er Försäkringskassan, som udbetaler ydelsen i Sverige, der har trukket tallene til Avisen.dk.

I samme periode har 3.000 polakker modtaget dansk børnecheck. Det oplyser Udbetaling Danmark, som udbetaler ydelsen herhjemme.

"Det viser jo, at den her debat om, hvor meget vi betaler ud til andre end danskere, skal ses i sammenhæng med, at der også er danskere, der udnytter den frie bevægelighed," siger juraprofessor Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet.

Ifølge professoren kan hverken de polakker eller de danskere, der hæver børnepenge uden for deres hjemland, beskyldes for at være velfærdsturister.

"Al den skrigeri, der er om børnechecken for tiden, er til at få ondt i ørerne af. Der kan ikke være tale om velfærdsturisme, når folk arbejder og betaler skat her og på den baggrund får en dansk børneydelse. Det er bare et udtryk for, at flere europæere er vandrende arbejdstagere og får de rettigheder, der hænger sammen med det," siger Kirsten Ketscher, der er tilknyttet et forskningscenter, der forsker i de udfordringer, som det danske velfærdssamfund konfronteres med i europæisk sammenhæng.

"Ikke for at nasse"

Den aktuelle debat skyldes, at SR-regeringen har fremsat et lovforslag, der skal give EU-borgere ret til danske børnepenge en måned efter første arbejdsdag.

Hvis forslaget vedtages, vil det fjerne et optjeningsprincip, der blev vedtaget under VK-regeringen i 2010. Optjeningsprincippet betyder, at EU-borgere skal have arbejdet i Danmark i to år, før de kan få det samme beløb på børnechecken som danske statsborgere.

Ifølge EU-Kommissionen er kravet om to års arbejde i strid med EU-retten, og Danmark har derfor de facto fjernet kravet, så blandt andre østeuropæere er blevet ligestillet med danskere, men lovgivningen er altså ikke fulgt med.

Skatteminister Morten Østergaard (R) har tidligere sagt, at de EU-borgere, der hæver dansk børnecheck, "ikke kommer for at nasse".

Ifølge juraprofessoren fra Københavns Universitet er det rigtigt, at polakker ikke belaster det danske velfærdssystem, når checken er hævet.

"Meget tyder på, at de polske arbejdstagere er billige i drift, fordi deres børn typisk bor i Polen. De trækker altså ikke på andre dele af den danske velfærd såsom gratis lægehjælp og skolegang," siger Kirsten Ketscher.

V: For fristende for polsk industriarbejder

Venstre har i et brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) foreslået at ændre børnechecken til et skattefradrag, men partiet er begyndt at tøve, fordi Skatteministeriet har offentliggjort beregninger, der viser, at det vil ramme flere end 30.000 af de børnefamilier, der har mindst på kontoen.

Venstres chefstrateg, tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen, holder dog fast i, at der skal gøres noget, selvom danskere også får penge til frugtmos og bleer 'hinsidan'.

Viser tallene fra Sverige ikke, at danskere er lige så store velfærdsturister som polakker?

"Det er da glædeligt, at folk rejser til andre lande og tager arbejde der. Det ændrer bare ikke ved, at vi sætter spørgsmålstegn ved, om det er rimeligt, at folk hæver en børnecheck efter meget kort tids arbejde i Danmark."

Claus Hjort Frederiksen afviser, at frygten for velfærdsturisme er overdrevet.

"En polsk industriarbejder tjener i gennemsnit 68.000 kroner om året. En dansk børnecheck udgør 31.000 kroner om året, hvis han har to børn på et og fire år. Det er altså næsten en halv årsløn. Og det er selvfølgelig fristende, og derfor er vi nødt til at få en politisk drøftelse af de her ting med regeringen," siger han.

"Men jeg kan jo efterhånden forstå, at regeringen synes, at det er i orden, at folk fra starten optjener ret til en børnecheck," siger Venstre-manden.

Tirsdag oplyste Skatteministeriet, at det kræver mindst ni timers arbejde om ugen i minimum en måned, før for eksempel en polak lever op til det beskæftigelseskrav, der giver ret til en børnecheck. Det er med andre ord ikke muligt at få ydelsen efter en enkelt dag i en jordbærmark eller bag et skrivebord.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteministeren.

Så stor er den svenske børnecheck

 

I Sverige får forældre det samme beløb per barn uanset barnets alder. Forældre får 1.050,00 svenske kroner om måneden. Det svarer til 892,50 danske kroner.

 

I Danmark afhænger børnecheckens størrelse af barnets alder. Forældre til 0-2-årige får 1.468,00 kroner om måneden per barn, mens 7-17-årige får 915,00 kroner om måneden per barn.

 

Kilde: Försäkringskassan.se og Borger.dk