Tæt på verden: Tusinder gæstearbejdere bliver smidt hjem

8. apr 2013, 11:22
Saudi Arabien er i færd med at skabe job til sine egne borgere. Ungdomsarbejdsløsheden er 12 procent. Derfor ryger de fremmede nu ud.

Saudi Arabien fungerer nærmest udelukkende ved hjælp af 10 millioner gæstearbejdere, både i simple jobs og i akademisk krævende stillinger. Men der er 12 procent arbejdsløshed blandt landets egne, så nu skal de fremmede ud.

Deportationerne, der gik i gang nærmest øjeblikkeligt efter lovens vedtagelse i marts, omfatter mange nationaliteter.

Særdeles hårdt ramt er og bliver Yemen, som ikke selv har en økonomi, der skaber job. Protesterne imod den brutale behandling har dog fået kongeriget til at holde en tre måneders pause med deporatationerne.

Yemen

Der menes at arbejde en million gæstearbejdere fra Yemen i landet og 200.000 er smidt på porten (nogle kilder siger 20.000). Yderligere 300.000 er kandidater til deportation, oplyser Saudi Arabiens ministeium for udlændinge.

De udviste føler sig behandlet som kvæg, skriver The National fra Emiraterne. Gæstearbejdere er en overordentlig vigtig faktor i ikke bare Yemens og mange andre landes nationale økonomier. Blandt dem er Indien, Filippinerne og Nepal. I selve Yemen anses beslutningen nærmest som en krigshandling.

Yemen har en arbejdsløshed på 42 procent, og landet er så ludfattigt, at det på ingen måde har en økonomi, der kan opsuge bølgen af arbejdskraft. Mange af de forviste har boet i årevis i Saudi Arabien og sendt penge hjem.

Oprør

Det saudiske styre er uroligt for følgerne af ungdomsarbejdsløsheden blandt sine egne borgere. Netop manglende job var en vigtig årsag til oprøret i Egypten og i den sydlige nabo, Yemen. Her blev den enevældige præsident Ali Abdullah Saleh efter lange stridigheden styrtet af folkeuroligheder.

Der er religiøse toner i situationen, idet den stærke yemenitiske opposition er shiamuslimsk og støttet af Iran, hvilket absolut ikke huer den saudiske regionale supermagt, der er sunnimuslimsk. Politikere i Yemen påstår da også, at Saudi Arabien blander sig i landets politik og forsøger at destabilisere økonomien yderligere.

Historisk er der lignende tilfælde. I 1990, hvor Iraks Saddam Hussein pludselig invaderede Kuwait støttede Saleh Saddam Hussein, hvilket medførte en øjeblikkelig udvisning af to millioner yemenitiske gæstearbejdere.

Andre berørte

Et land som Indien har 2,45 millioner borgere i job i Saudi Arabien og mange flere, der er afhængige af hjemsendte penge fra gæstearbejderne. Af dem kommer 570.000 fra den sydlige delstat Kerala.

I tilfældet Indien arbejder regeringen på at oprette et støtteprogram for hjemsendte eller til at skaffe dem nye job som gæstearbejdere i andre lande. Den slags muskler har yemen overhovedet ikke.

Politisk projekt

Saudi Arabien har for at skaffe ledige job til sine egne vedtaget lovgivning, Nitaqat-loven, der dikterer at alle saudiske virksomheder med mindre end 50 ansatte skal give plads til mindst 10 procent lokale.  The National opgiver, at der er 340.000 firmaer, som endnu ikke nmøder kravene.

Kravene til gæstearbejdere er ligeledes blevet strammet. Alle skal dokumentere, at de har korrekte visa. Det betyder, at arbejdere, der har ladet sig importere til f.eks. byggefirmaer, men har fundet andre job, ikke har korrekt visum.

På længere sigt håber Saudi Arabien at  skabe 6 millioner job til sine egne borgere inden 2030, rapporterer The New York Times. Styret i Kuwait har meddelt, at det har lignende planer om at begrænse antallet af gæstearbejdere.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.