Tæt på verden: Turisme er en jobmaskine

14. jun 2011, 10:09
Turisme er den bedste måde at bekæmpe fattigdom på. Kriser og konflikter kan lynhurtigt få folk til at finde andre feriesteder.

Turisme er en strålende måde at tjene penge på for et land, men politiske og sociale konflikter kan få kilden af udenlandske penge til lynhurtigt at tørre ind. Flertallet af verdens fattige lande satser på at tiltrække gæster.

Efter omvæltningerne i Egypten svandt landets enorme turistindustri til ingenting. I dag har de sidste lande fjernet deres advarsler imod at besøge landet, og turistministeren håber på at få 10 millioner mennesker på besøg inden året er omme.

Sidste år kom 15 millioner til landet for at oplevede Egyptens skatte, men eksperter fra rejseindustrien mener, at det kan tage 10 år at genetablere rejsemarkedet fuldstændig.

Mange jobs

Der er så mange jobs i turisme, at de fleste fattige lande satser på at oprette sengepladser for gæster fra rige lande. Mulighederne er specielt gode for kvinder, unge, landbefolkning og vandrende arbejdere, der normalt er de sværeste at beskæftige.

Turisme og hotelvirksomhed er ansvarlig for 238 millioner jobs, svarende til otte procent af alle jobs i verden. Flertallet er kvinder og unge. Især rejsemål i fattige lande vækker interesse og har medført en tredobling på 10 år.

Turisme er med de mange arbejdspladser en meget væsentlig faktor i at bekæmpe fattigdom i de mindst udviklede lande. Industrien tegner sig for næsten en tiendedel af verdensøkonomien og er en enormt vigtig faktor i at skaffe udenlandsk kapital til et land.

Noget nyt

For 50 år siden var turisme en sjælden luksus forbeholdt de udvalgte få med penge på lommen og lyst til fjerne egne. Antallet af turister er steget fra 25 millioner i 1950 til langt over 900 millioner i 2008.

I henhold til den internationale arbejdsorganisation, ILO, er det netop de mange jobs til ikke-uddannede, der går turisme attraktivt. De mange penge i industrien driver samtidig investeringer i lufthavne, veje samt el- og vandforsyning, der hjælper hele den lokale befolkning.

Bagsiden ved turisme i fattige lande er generelt horrible arbejdsvilkår for de ansatte. De har lange arbejdsdage, ingen frihed, mange udnyttes og lider under alt fra stress til seksuel chikane. Kvinder får typisk 25 procent lavere løn end mænd.

Følsom industri

Turister kommer for at opleve andre folkslag, natur og bygningsværker fra fortiden. Industrien kan være med til at ødelægge et lands menneskelige, naturlige og historiske ressourcer, hvis myndighederne ikke tager vare på dem.

Sektorens positive muligheder for at skabe økonomisk vækst i et fattigt land hæmmes ofte af nødvendigheden af at skaffe sig udenlandske partnere. Næsten halvdelen af de potentielle indkomster forsvinder ud af landene igen.

Industrien er følsom for alle lande, rige som fattige. Turisme er en god forretning, den er en hurtig forretning at etablere, men den kan forsvinde endnu hurtigere.

Japan turistindustri er hårdt kvæstet efter jordskælv, tsunami og kernekraftulykkerne. Faldet er over 60 procent. Mexico har enorme problemer med at lokke folk til landet, fordi krigen mod narkobanderne fylder medierne med hårrejsen beretninger.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.