2020PLAN: Tryghedspakke giver flere kriminelle på gaden

24. maj 2011, 07:00
Tryghedspakken er en god nyhed for de kriminelle. For at få råd til at bekæmpe østeuropæiske bander vil partierne bag pakken nemlig lade flere afsone i det fri.

Fra næste år vil flere og mere hårdkogte kriminelle kunne trække i arbejdstøjet og afsone deres straf på den lokale genbrugsplads.

Regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne vil få råd til weekendens såkaldte tryghedspakke ved blandt andet at lade flere kriminelle gøre samfundstjeneste.

At dømme de kriminelle til at sortere affald er nemlig en billigere løsning end at lade dem ruske tremmer.

Ofrenes største skræk

OfferRådgivningen er en frivillig orgsanisation, der hjælper og rådgiver personer, der er blevet ofre for en forbrydelse. Her er formanden forarget over nyheden fra justitsministeren.

"Et offers største skræk er at møde gerningsmanden på gaden. Det vil være en krænkelse af ofrene og deres retsfølelse, hvis de skal være bange, hver gang de kører haveaffald væk eller går på biblioteket for at låne en bog. Det forarger mig, at politikerne tillader sig at kalde det tryghed," siger Kim Rædkær.

Formanden uddyber:

"Jeg er en stor fan af resocialisering, men det ser ud til, at det her ene og alene handler om at skaffe mere plads i fængslerne, så hjemmerøvere med en forkert hudfarve kan sidde længere inde, og Pia Kjærsgaard kan please sine vælgere. Politikerne skulle hellere bruge penge på at mægle mellem ofre og gerningsmænd og på den måde forebygge ny kriminalitet. Det er noget, der batter."

Voldsmænd og sexforbrydere i det fri

I bilaget til weekendens tryghedspakke står der, at partierne bag pakken vil få råd til pakkens andre initiativer ved:

"Udvidet brug af samfundstjeneste inden for varsomhedsområdet."

I dag er der visse grupper af kriminelle, som dommerne skal være varsomme med at idømme samfundstjeneste. Det er voldsmænd, røvere, narkokriminelle og sexforbrydere. Men fremover skal dommerne altså ikke være så forsigtige.

Konsekvensen bliver, at kriminelle - der før ville have fået en fængselsstraf - kan afsone deres straf i det fri, så længe de har en personundersøgelse i hånden, der konkluderer, at det er forsvarligt.

Dybt besynderligt

Avisen.dk har fået juraprofessor Eva Smith til at nærlæse det med småt, og hun bekræfter, at teksten kun kan tolkes på den måde.

"Det er dybt besynderligt. Det undrer mig, at regeringen og Dansk Folkeparti, der går så meget op i at stramme, slækker på samfundtjenesten i en og samme pakke. Det er ulogisk," siger professoren.

"Det er komisk, at politikerne giver strengere straffe til for eksempel hjemmerøvere, mens de nærmest benåder andre kriminelle, der også gør stor skade. At pakken skaber tryghed, det er i hvert fald bluff," tilføjer Kim Rædkær fra OfferRådgivningen.

Skepsis på genbrugspladserne

AffaldPlus er et fælleskommunalt affaldsselskab, der dækker Syd- og Vestsjælland. Selskabet har 22 genbrugspladser, hvor 11 kriminelle i øjeblikket afsoner deres straf. Her er ledelsen mildt sagt skeptisk over for politikernes seneste påhit.

"Selvom de kriminelle ikke har kundekontakt, er der grænser for, hvad vores egne folk kan tåle. Vi kan ikke rumme tungere kriminelle, end dem vi rummer i dag. Det sker allerede nu, at vi må bortvise samfundstjenere, fordi de har drukket eller er aggressive," fortæller Allan Johansen, chef for selskabets genbrugspladser.

Flere egnede

I bilaget til weekendens tryghedspakke står der også, at partierne bag pakken vil finansiere pakkens andre initiativer ved:

"Lempelse af egnethedskriterierne for samfundstjeneste."

Det skal med andre ord være lettere at blive erklæret egnet til at afsone på genbrugspladsen.

Bekymring blandt kriminelle

I Statsfængslet ved Horserød er talsmanden for de indsatte, Carsten Christensen, ikke uddelt begejstret for, at politikerne lader fængselsdøren står på klem.

"Hvis du har stukket en anden mand et par flade, kan samfundstjenste være en god løsning. Men hvis du har stået og hoppet på en anden mands hoved, er det ikke retfærdigt over for offeret, at du bliver lukket ud i det fri som samfundstjener," fortæller han fra en mønttelefon på sin afdeling.

Han fortsætter:

"Misforstå mig ikke. Samfundstjeneste kan være det rigtige for unge førstegangsforbrydere. Men hvis det var min egen datter, der havde fået tæsk og brændmærker af en pigebande, ville jeg også føle mig krænket på hendes vegne, hvis de kort efter kunne gå rundt og slæbe bander i den lokale idrætsklub. Kriminalforsorgen skal virkelig tænke sig om, når en kriminel skal erklæres egnet eller uegnet. Det skal være en individuel vurdering hver eneste gang. Hvis forsorgen sjusker med erklæringerne, er der grund til bekymring."

4000 om året

Hvor lovgiverne vil trække grænsen er uvist. Avisen.dk har gentagne gange forsøgt at få embedsmændene i Justitsministeriet til at præcisere punkterne i bilaget, men forgæves.

Ifølge Kriminalforsorgen idømmes 4000 danskere hvert år samfundstjeneste. Et tal, der - hvis det står til regeringen og dens støttepartier - vil vokse de kommende år.

skjultitel

"Vi kan ikke rumme tungere kriminelle, end dem vi rummer i dag. Det sker allerede nu, at vi må bortvise samfundstjenere, fordi de har drukket eller er aggressive."

Allan Johansen, chef for 22 gengrugspladser, AffaldPlus