20210108-042114-5-1592x892we
- Demonstranter, der trængte ind i kongresbygningen, er en skændsel for vores demokrati. De repræsenterer ikke vores land og må betale prisen, siger Donald Trump i sin første udtalelse efter uroen. Foto: Donald J. Trump Via Twitter/Reuters/Ritzau Scanpix

Trump: 'En skændsel for demokratiet'

8. jan 2021, 07:10
Donald Trump fordømmer uromagere i en video på Twitter. Det er hans første udtalelse siden optøjerne.

For første gang siden onsdagens voldelige optøjer foran og inde i kongresbygningen i USA udtaler den afgående præsident Donald Trump sig.

Det sker i en videotale, som han har lagt på Twitter torsdag aften lokal tid. Her tager han stærkt afstand fra de personer, der lykkedes med at trænge ind i Kongressen.

- Demonstranter, der trængte ind i kongresbygningen, er en skændsel for vores demokrati. De repræsenterer ikke vores land og må betale prisen, siger Donald Trump i sin første udtalelse efter uroen.

Meldingen står i kontrast til Trumps udtalelser under urolighederne, hvor han sagde, at han "forstår" og "elsker" personerne bag optøjerne.

Han bad dem samtidig om at gå hjem fredeligt og gentog sine påstande om valgsvindel.

Donald Trumps Twitter-konto blev blokeret i 12 timer af det sociale medie under urolighederne, da han ifølge platformen "opildnede til volden".

Torsdag aften lokal tid har piben fået en anden lyd, og Trump lover en "gnidningsfri og ordentlig overgang af magten" den 20. januar, når Joe Biden tiltræder som USA's næste præsident.

- Nu har Kongressen godkendt resultaterne. En ny administration vil blive taget i ed den 20. januar. Mit fokus drejer sig nu om at sikre en problemfri og ordentlig overgang af magten. Det her øjeblik kalder på heling og forsoning, siger præsidenten i videotalen.

De hundredvis af Trump-støtter, der trængte ind i Kongressen onsdag, afbrød godkendelsesprocessen af Joe Biden som USA's kommende præsident.

Fire personer har ifølge nyhedsbureauet Reuters mistet livet i forbindelse med urolighederne, mens 68 er anholdt.

Umiddelbart efter at Kongressen godkendte Bidens sejr, erkendte Trump for første gang sit valgnederlag gennem sin talsmand, Dan Scavino.

/ritzau/