Trodser svin og snaps: Muslimer til julegilde

7. dec 2012, 15:22
Flæsk og snaps skræmmer ikke medarbejdere med udenlandsk baggrund. De deltager gerne i den årlige, traditionelle firmajulefrokost.

Flirt, fuldesnak og fede andelår. Den traditionelle danske julefrokost trives på de danske arbejdspladser.

Og muslimer, kinesere og hinduer fester med.

I hvert fald viser en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk, at et flertal af danskere i job oplever, at deres nydanske kolleger tager med til firmaets julefrokost.

Det billede bekræfter en rundringning, Avisen.dk har foretaget til en række store, danske virksomheder. Erfaringerne fra virksomhedernes lokalafdelinger er, at nydanskerne er begejstrede for den årlige julefest.

”Det er det mest naturlige i verden, at de deltager. Faktisk tror jeg, de ville synes, det var mærkeligt, hvis vi ikke holdt julefrokost. Det er jo en tradition på arbejdspladsen,” siger Jakob Manori, som er chef for Pakkeproduktion Danmark, der har mange medarbejdere med anden etnisk baggrund.

Forventning om druk og fjol

Resultatet vækker glæde hos Mehmet Yukssekkaya, der er integrationskonsulent og forfatter til bogen ”Uskrevne regler på det danske arbejdsmarked”. Fælles julefrokost er nemlig godt for både integrationen og det sociale på arbejdspladsen.

”Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at deltage i den slags. Julefrokosten er et klimaks, hvor man afslutter året og siger tak for indsatsen. Det er en fest, hvor man slipper hæmningerne på den gode måde,” siger Mehmet Yukssekkaya.

Han tilføjer, at når en muslimsk kollega vælger at blive hjemme, handler det ofte om usikkerhed.

”Nogle tror måske, at det forventes, at de også er fulde og opfører sig fjollet. Men det forventer de danske kolleger typisk ikke. Man kan sagtens tage med hele natten uden at drikke. Og det er også bedre at gå tidligt, end slet ikke at komme,” lyder opfordringen fra Mehmet Yukssekkaya.

Ingen skælder ud på julen

Foreningen Nydansker er ikke overrasket over julefrokostens popularitet blandt etniske minoriteter.

”Det ville faktisk overraske mig, hvis de ikke deltog. Julefrokosten er en positiv kontekst at mødes i. Her åbner danskere døren og viser, at vi er imødekommende,” lyder det fra direktør i foreningen, Torben Møller-Hansen.

Hans erfaring er, at danskere og muslimer generelt både respekterer hinandens højtider og gerne deltager i dem.

”Mig bekendt er der aldrig nogen, der har stillet sig op på en ølkasse og skældt ud på julen. Vores erfaring er, at kun et fåtal fra begge sider ikke kan finde ud af en balance,” tilføjer han og hentyder til den meget omtalte sag om en bestyrelse i Kokkedal, der ikke ville bevilge penge til et juletræ.

Frem med snaps og flæskesteg

Arbejdspladserne behøver ikke nedtone julen eller styre udenom flæskesteg, snaps og juletraditioner for at lokke Omar og Asma med. Både undersøgelsen og rundringningen viser, at nydanskere dukker op med højt humør, selvom julefrokosten bliver holdt på gammeldags, traditionel dansk facon.

Virksomhederne sørger dog typisk for, at der er mulighed for at fylde tallerkenen op med andet end flæskesteg. For eksempel and, oksekød og vegetariske retter.

Undersøgelsen:

Deltager dine kolleger af anden etnisk baggrund/anden tro i jeres julefrokost?

  • Ja, de fleste 28,9 procent
  • Ja, nogle få af dem 11,9 procent
  • Nej, ingen 3,6 procent
  • Jeg har ingen kolleger med anden etnisk baggrund eller tro 40,0 procent
  • Ved ikke 15,5 procent