Gymnasiel__rer_undervisning
Lærere på landets gymnasiale uddannelser skal trods regeringens beslutning om at nedlukke det meste af Danmark fortsat møde op fysisk i klasselokaler og afholde eksamener i dagene frem mod jul. På billedet ses en gymnasielærer i gang med at undervise en klasse. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Trods øget smitterisiko og nedlukning af Danmark: Lærere og censorer skal fortsat møde op og afholde eksamen

17. dec 2020, 14:18
Lærere på landets gymnasiale uddannelser skal trods regeringens beslutning om at nedlukke det meste af Danmark fortsat møde op fysisk i klasselokaler og afholde eksamener i dagene frem mod jul. Gymnasielærernes Forening melder om bekymrede medlemmer og foreslår, at censorer enten må arbejde virtuelt, eller at eksamenerne helt aflyses.

Onsdag aften tonede statsminister Mette Frederiksen (S) igen frem på tv-skærmen og svingede corona-hammeren.

Regeringen besluttede igen at lukke det meste af Danmark ned i dagene frem mod juleferien og hen over julen på grund af det stigende Covid-19-smittetal.

LÆS OGSÅ: Storcentre og dele af detailhandlen lukker: Se de nye restriktioner her

Mens tusindvis af elever og studerende på landets skoler, ungdomsuddannelser og VUC for længst er blevet sendt hjem, lyder meldingen fra Børne- og Undervisningsministeriet, at både elever, undervisere og censorer fortsat skal møde ind fysisk i klasselokalerne og afholde eksamener frem mod juleferien.

Det til trods for, at regeringen anbefaler alle danskere i videst muligt omfang at arbejde hjemmefra frem mod jul for at mindske smittespredningen.

Fakta - sådan lyder reglerne for afholdelse af eksamen på ungdoms- og voksenuddannelser

- Eksamen og prøver afholdes som udgangspunkt som normalt. 

- De udmeldte restriktioner for de berørte kommuner forhindrer ikke censorernes mobilitet mellem kommuner.

- Hvis censor er forhindret i fremmøde for eksempel på grund af selvisolation som følge af Covid-19, eller hvis censor er i en særlig risikogruppe, kan censor deltage virtuelt.

- Det er den prøveafholdende skole, der afgør, om det er hensigtsmæssigt, at en prøve afholdes med virtuel deltagelse af censor. 

Kilde: Børne - og Undervisningsministeriet

Reglerne undrer Gymnasielærernes Forening (GL), der organiserer undervisere på landets gymnasiale uddannelser. 

- Vi registrerer en stigende nervøsitet blandt vores medlemmer og især omkring eksamensdagene lige op til jul, siger Tomas Kepler, der er formand for GL.

- Folk er splittede mellem et utroligt ubehageligt valg om at møde op fysisk som censor eller eksaminator og passe sit arbejde og afholde eksamen, men på bekostning af at udsætte sine kære og sig selv for en særlig smitterisiko. Og ikke kunne se sine gamle forældre eller andre særligt udsatte familiemedlemmer til jul, som myndighederne jo taler om i et bastant sprog, siger han.

Kræver indgreb

Tomas Kepler mener, at de seneste dages udvikling i Covid-19-smittetallene kræver, at Børne- og Undervisningsministeriet griber ind.

- Vi er ikke ude på at anfægte sundhedsmyndighedernes kompetencer og risikovurderinger. Men vi mener, man er nødt til at se fordomsfrit på, hvordan de sidste dages eksamener kan afholdes på alternativ vis, siger han.

Tomas Kepler foreslår konkret:

- Vi har længe plæderet for en regional inddeling af censorer uden at blive lyttet til. Man kunne også gøre mere for at udnytte muligheden med virtuelt censorat eller i højere grad køre med interne censorer på skolen, siger han.

Dermed ville censorer slippe for at rejse rundt på tværs af landet med den øgede smitterisiko, der følger, lyder GL's logik.

- Man kunne også i stedet helt aflyse eksamen og give eleverne en standpunktskarakter, som læreren baserer på det kendskab, man i forvejen har til eleven - eventuelt sammen med en vurderingssamtale, siger Tomas Kepler.

Som reglerne lyder lige nu, må en censor kun få lov til at afholde virtuel eksamen, hvis den modtagende skole, der afholder eksamen, godkender det. 

GL oplyser, at foreningen derfor har blandt andet har skrevet til ungdomsuddannelsernes lederforeninger med et ønske om at give deres GL's medlemmer en 'tydelig mulighed' for at arbejde virtuelt som censor. 

Tomas Kepler oplyser desuden, at GL lige nu er i 'tæt dialog' med myndighederne om at få en udmelding hurtigst muligt om, hvordan de kommende dages eksamensafholdelse frem mod juleferien skal foregå. 

Godt slidte

Ifølge GL-formanden er lærerne på de gymnasiale uddannelser i forvejen godt slidte efter et år i coronaens tegn med flere nedlukninger, og mange af medlemmerne er ved at være nået til 'et kritisk punkt', siger han.

- Derfor ville det også være en klar aflastning for vores medlemmer at skulle slippe for at køre landet rundt for at arbejde som censorer frem mod jul, siger han.

- Folk ligger i forvejen ned derude, fordi de siden marts måned har arbejdet særdeles hårdt med omskiftelige vilkår, virtuel undervisning og har skullet navigere efter usikre retningslinjer, mens der konstant har været et større elevfravær, som der har skullet samles op på, siger han.

A4 Arbejdsliv har spurgt Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosentkrantz-Theil (S), om ministeriet holder fast i de gældende retningslinjer, og om man har planer om at ændre reglerne for eksamensafholdelse frem mod jul.

A4 Arbejdsliv arbejder på at få svar fra ministeriet.