Ikke alle danskere har råd til at holde en uges ferie i Danmark eller udlandet. Det gælder især enlige forsørgere på overførselsindkomst. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix arkiv

Nye tal: Så mange danskere har ikke råd til at holde ferie

7. jul 2019
Tre ud af ti enlige forsørgere har ikke råd til at holde ferie, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Især mennesker uden for arbejdsmarkedet har problemer.

Mens mange danskere netop nu gør sig klar til at rejse sydpå på badeferie eller i sommerhus ved Vesterhavet, sidder der også en stor gruppe, som ikke har råd.

Læs også: Danske lejere trækker amerikansk kapitalfond i retten

Hver ottende dansker har ikke penge i budgettet til at holde en uges ferie væk fra hjemmet, og for enlige forsørgere er det hele tre ud af ti.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Det hænger dels sammen med, at enlige typisk enten er unge eller ældre mennesker. Særligt blandt de unge er der en del, der ikke har fået fodfæste på arbejdsmarkedet endnu, og dels er der økonomien. De daglige udgifter, man ikke kan undvære, for eksempel husleje og elektricitet, er det nemmere hvis man er to om at dække, siger Jarl Quitzau, som er chefkonsulent ved Danmarks Statistik, til A4 Nu.

Særligt arbejdsløse har ikke råd

Det er især arbejdsløse, som ikke har pengene til en uges ferie i enten Danmark eller udlandet, viser et særudtræk på tallene, som Danmarks Statistik har lavet til A4 Nu.

Mens det kun er cirka hver tolvte af de arbejdende danskere, som ikke har råd, gælder det for cirka hver tredje, som er uden for arbejdsmarkedet uden at være studerende eller pensionister.

Disse tal er dog behæftiget med noget større statistisk usikkerhed, understreger Jarl Quitzau, som dog ikke er i tvivl om, at det især er folk på overførselsindkomst, som ikke har råd til ferie.

- Generelt kan man sige, at der vil være en sammenhæng med indkomstniveauet, så det er klart at der er en overvægt af personer uden for arbejdsmarkedet, siger han.

Andre mennesker tager det for givet

Dansk Folkehjælp oplever på nært hold, at der findes familier i Danmark, som ikke har råd til at holde ferie. Organisationen hjælper hvert år udsatte familier ved at forære dem en uges ophold i en lejlighed i Danland lige ud til stranden i Blokhus.

Det er kun personer på overførselsindkomst med børn, som kan søge feriehjælpen, og langt de fleste ansøgere er enlige forsørgere på kontanthjælp eller en tilsvarende ydelse. De fleste har været på overførselsindkomst i over tre år, og mange kæmper med sygdom, sociale problemer eller lignende, fortæller generalsekretær Klaus Nørlem.

- Der er nogle, der fortæller, at de ikke har været på nogen form for ferie i mange år. Det her er for nogle reelt set den eneste mulighed de har for at holde ferie - noget som andre mennesker ofte tager for givet, siger han.

For familierne betyder det meget at få det pusterum, fortæller han.

- Børnene får mulighed for nogle ferieoplevelser og ferieminder i lighed med klassekammeraterne. Det tror jeg bare er vigtigt. En ferie bidrager også til at familien lige kan få tanket energien op sammen, så de er bedre rustet til at håndtere hverdagen igen bagefter, siger Klaus Nørlem.

Dansk Folkehjælp har dog kun ressourcer til at hjælpe hver tiende ansøger af feriehjælp, oplyser han.

Det handler om mere end den ene uges ferie

Selvom det at komme på ferie ikke er et basalt behov som mad på bordet og tag over hovedet, har det alligevel betydning for børn at vokse op i en familie, hvor der aldrig er råd til en uge i sommerhus eller på en campingplads et sted i Danmark.

- Det, der opleves som afsavn, handler også om ikke at kunne deltage i de samme ting, som andre kan. Vores oplevelser er med til at præge os. De børn, som har ressourcestærke forældre, vender tilbage efter en sommerferie hvor de er blevet stimuleret på forskellige måder. Børnene fra de her familier er afskåret fra de samme muligheder som andre har, så de er bagud på points i forhold til at begå sig socialt og fagligt, siger Malte Moll Wingender, som er sociolog ved analysebureauet Analyse & Tal.

Han understreger, at problemer med at have råd til ferie også skal ses som en indikator på, at familien lider nogle generelle afsavn.

Det handler altså om mere end blot den ene uges ferie ved Vesterhavet. Man kan derfor ikke sammenligne familier, som ikke kommer på ferie, fordi der et enkelt år ikke er penge til at tage af sted, eller fordi forældrene blot foretrækker at blive hjemme i ferier, med familier som år efter år ikke har råd.

- Men i de tilfælde hvor de samme familier ikke har råd til at holde ferie heller ikke har råd til at holde børnefødselsdag eller deltage i andre sociale arrangementer, så bør alarmklokkerne ringe, for så bliver børnene netop afskåret fra normale sociale oplevelser, siger Malte Moll Wingender.