20111104-231034-L-1920x1282we
Selv om du deltager i julefrokosten, behøver du ikke at blive til den lyse morgen, hvis du ikke har lyst. Spis et par madder, skål med kollegerne, og tag hjem, inden det stikker af. (Arkivfoto) Foto: Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix

Nu starter det: Derfor skal du tage til firmajulefrokost

22. nov 2019, 12:45
Kom til firmajulefrokosten som aktiv deltager - ikke som passiv tilskuer. Det kan gøre gavn i opgaveløsningen, at du viser dig fra din personlige side.

"Ja, jeg vil gerne deltage til middag, drinks og dans", eller "nej tak, jeg kan desværre ikke komme".

Måske går du i disse dage og grubler over, hvad du skal svare til den indbydelse, der er tikket ind til årets firmajulefrokost.

Er du i tvivl, så mød op, og lad det overvinde sofaens magnetfølelse - selv efter en lang uge på kontoret.

Den kortsigtede investering i tid og tilstedeværelse er nemlig oftest godt givet ud på den lange bane, mener Janne Skakon, forsker og ph.d. i organisationspsykologi.

Læs også: Kendt restaurantkæde konkurs: "Jeg skammer mig"

Det gælder, uanset om du er studentermedhjælper, nyansat, deltidsmedarbejder eller på fuldtid.

- De sociale relationer på arbejdspladsen kan være ret væsentlige for både opgaveløsning og trivsel, forklarer hun.

- Samtidig er det stadig i en professionel kontekst. Så man skal ikke drikke sig fra sans og samling, men se det som en investering - man behøver jo heller ikke at blive til midnat, siger Janne Skakon.

Og vælger du at komme, så gør det som en aktiv deltager og ikke som passiv tilskuer, opfordrer erhvervspsykolog Majken Matzau.

Væk fra stolen

Hvis man bare bliver siddende på sin plads, bliver man bekræftet i, at det ikke er sjovt.

- Når vi går på arbejde, har vi en rolle og opgaver at udføre. Så se julefrokosten som en mulighed for at vise en anden side af dig selv, og løsn lidt op for den professionelle fremtoning, siger hun og fortsætter:

- Kommer man, kan man lige så godt være ordentligt til stede, siger Majken Matzau.

Over sildemadderne og snapsen går snakken ofte lystigt. Og du kan sagtens give ud af dig selv uden at blotte dig.

Grænserne er selvfølgelig individuelle. Men overordnet kan du skelne mellem tre parametre: det professionelle, det personlige og det private.

Arbejder du et sted, hvor I ikke ved andet om hinanden end arbejdsrelaterede ting, så overvej at vove det ene øje, og fortæl en lille smule om, hvad der foregår uden for arbejdet.

- Det er en måde, vi kan relatere til hinanden som mennesker, hvilket også kan øge vores trivsel på arbejdspladsen, siger Janne Skakon og tilføjer:

- Der, hvor jeg ville sætte grænsen, er det private, for man skal også kunne arbejde sammen igen mandag.

Vil du melde afbud grundet oplevelser fra tidligere julefrokoster, som er gået over gevind i forhold til dine grænser, så er den nye invitation en oplagt mulighed for at indgå i dialog.

For eksempel med ledelsen eller festudvalget om fremadrettet at arrangere en julefrokost, som støtter både det faglige og det sociale fællesskab på arbejdspladsen.

/ritzau fokus/