Det udsætter danske håndværkere for unødig risiko, når udenlandske ansatte vender tilbage fra udlandet og starter på arbejde uden først at have været i karantæne, advarer BAT-kartellet, der er paraplyorganisation for byggefagenes fagforeninger. (Arkivfoto) Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Topeksperter dumper krav fra fagforeninger: Vil ikke bremse corona-smitte

23. apr, 16:14
Politiske partier og fagforeninger kræver, at regeringen indfører tvungen karantæne for udenlandske ansatte, der rejser ind i Danmark. Tvangskarantæne vil dog næppe have den store effekt, når det kommer til at bremse spredningen af coronavirus i Danmark, mener flere eksperter.

Debatten om coronakarantæne til udenlandske ansatte kører lige nu på højtryk, og en række af landets fagforeninger og politiske partier kræver, at regeringen sender udenlandske ansatte 14 dage i karantæne, før de træder ind på danske arbejdspladser.

LÆS OGSÅ: Polske ansatte afslører: Firmaer ser stort på opfordring til coronakarantæne

Senest har BAT-kartellet, der er paraplyorganisation for byggefagenes fagforeninger, advaret om, at det skaber utryghed og udsætter danske håndværkere for unødig risiko for coronasmitte, når udenlandske ansatte vender tilbage fra udlandet og starter på arbejde uden først at have været i karantæne. 

Hvis man lukker folk ud i samfundet, vil der være en risiko for, at de bliver smittet. Det er det kompromis, man må leve med
Søren Riis Paludan, professor i virus og  vacciner ved Aarhus Universitet.

Ifølge Søren Riis Paludan, professor i virus og vacciner ved Aarhus Universitet, vil tvangskarantæne dog næppe have den store effekt, når det kommer til at bremse spredningen af coronavirus i Danmark. 

-  Vi er ikke længere på et punkt, hvor det giver mening at indføre tvungen karantæne til udenlandske ansatte. Tvungen karantæne ville give mening, hvis vi havde en politik om at have nul smittede i Danmark, men det har vi ikke længere, siger Søren Riis Paludan til A4 Arbejdsliv. 

- Vi har en ambition om at styre smittespredningen, så den bliver så afbalanceret som muligt. Derfor må der jo også være en politisk afvejning af hvilke grupper af ansatte, der må komme tilbage på arbejde, og hvem der ikke må, uddyber professoren. 

- Men hvis man vil tvinge udenlandske ansatte til at gå i karantæne, så kan man ligeså godt tvinge børnene til at gå i karantæne, når de kommer hjem fra skole og børnehave. For de bringer jo også smitte med sig hjem, tilføjer Søren Riis Paludan.

Men hvis der kommer en busfuld med 20 ansatte fra Polen til Danmark og kører direkte ind på en byggeplads med 250 arbejdere, giver det så ikke en øget risiko for smitte? 

- Jo, men der er også risiko for smitte ved at handle ind i Brugsen, eller ved at lade folk gå til frisøren, som man har åbnet for nu. Hvis man lukker folk ud i samfundet, vil der være en risiko for, at de bliver smittet. Det er det kompromis, man må leve med, siger Søren Riis Paludan. 

LÆS OGSÅ: Dennis Nørmark: Pas på, når politikere sælger irrelevante 'produktivitetstal'

Som reglerne er i dag kan udenlandske arbejdstagere frit krydse grænsen og køre direkte ind på en dansk byggeplads, sygehus eller gartneri, hvis de har et såkaldt 'anerkendelsesværdigt formål' som eksempelvis en ansættelseskontrakt. 

A4 Arbejdsliv har tidligere beskrevet, hvordan ansatte fra Polen i stor stil ignorerer danske myndigheders opfordring til at gå i karantæne.

I Polen er alle både polske og udenlandske arbejdstagere tvunget til at gå i 14 dages karantæne, når de krydser landets grænse. Brydes karantænen, risikerer de ansatte op til 50.000 kroner i bøde, oplyser den polske ambassade i Danmark.

Urimeligt hårdt

Udmeldingen om den tvivlsomme effekt af den tvangskarantæne, som landets fagforeninger og regeringens støttepartier foreslår, bakkes op af Jan Pravsgaard Christensen, professor i virus og immunologi ved Københavns Universitet. 

Han peger på, at en regel om tvungen karantæne til udenlandske ansatte ville have været et effektivt værktøj til at begrænse coronasmitte, hvis den var blevet indført på et tidligere stadie af epidemiens hærgen igennem Danmark. 

- For tre uger siden stod vi på toppen af en coronaepidemi, og antallet af dagligt smittede og indlagte steg markant. I det scenarie er hver eneste smittet en for meget, og man skal man gøre alt for at begrænse sygdommen. Derfor besluttede man jo også at indføre hårde tiltag om nedlukning, som man håbede ville bremse virusset, siger Jan Pravsgaard Christensen. 

Det er vigtigt, at vi ikke gambler med det, vi har opnået, for epidemien kan stadig eksplodere mellem hænderne på os
Jan Pravsgaard Christensen, professor i virus og immunologi, KU

- I det lys kunne det have været gavnligt at indføre strenge karantænekrav til udenlandske ansatte, der kunne være med til at give epidemien endnu mere kraft. Men i dag er vi jo i en situation, hvor vi accepterer en spredning i samfundet ved at lukke op, tilføjer professoren. 

Jan Pravsgaard Christensen peger også på, at flere lande omkring Danmark ser ud til at have fået bedre styr på coronavirussets udbredelse, samt at politiske tiltag om nedlukning og danskernes adfærdsændringer i forhold til at holde social afstand har skabt en situation, hvor virusset lige nu ser ud til at være under kontrol. 

- Derfor vil det også være urimeligt hårdt at tvinge de her mennesker i 14 dages karantæne, før de kan arbejde, når man ser på, hvor få der ville være smittet, og hvor lille forskel det ville gøre, hvis de rent faktisk smittede nogen, mener Jan Pravsgaard Christensen. 

Ja til Tyskland - nej til Italien

Ifølge professor Jan Pravsgaard Christensen er det dog vigtigt, at Danmark ikke sætter den positive udvikling i antallet af coronasmittede og indlagte over styr ved ukritisk at lade udenlandske arbejdstagere strømme ind over grænsen. 

- Det er vigtigt, at vi ikke gambler med det, vi har opnået, for epidemien kan stadig eksplodere mellem hænderne på os, siger Jan Pravsgaard Christensen. 

Han peger på, at man kan overveje en model, hvor man tillader arbejdstagere at rejse til og arbejde i Danmark, hvis de kommer fra lande, der ligesom Danmark ser et faldende smittetryk. Samtidig skal det være muligt at lukke ned for indvandring af arbejdstagere fra lande, hvor coronaepidemien endnu ikke er kommet under kontrol. 

- Man kan eksempelvis forestille sig, at man lukker op for ansatte fra Tyskland, hvis de ser ud til at få bedre styr på epidemien, mens italienske og spanske ansatte nok må vente lidt endnu, siger Jan Pravsgaard Christensen. 

LÆS OGSÅ: Besøg på plejehjem: FOA advarer, kommune kalder det umenneskeligt at sige nej

Enhedslisten har foreslået en lignende model, hvor man fra dansk side kan lukke op og ned for lande, alt afhængigt af hvordan smittetrykket udvikler sig.

Udgangspunktet for partiets model er dog stadig, at de ansatte skal i karantæne, før de starter arbejde på dansk grund.