Topkarakter til dansk kirsebærvin

7. jan 2011, 10:00
Vinanmelder John Iversen har fundet ugens gode vinkøb og smager nye danske dråber fra Lolland.

Tre ildsjæle har fundet sammen på Frederiksdal Gods på Lolland.

Ejeren af godset Harald Krabbe arbejder sammen med den anerkendte kok Jan Friis-Mikkelsen, og den dygtige vinskribent Morten Brink Iwersen.

De laver ikke dansk rød- eller hvidvin. Nej, de er blevet passionerede kirsebærvin dyrkere. Og glem alt om bedstemors fedtede flasker.

Dette er the real stuff.

Tidligere blev bærrene brugt til saftproduktion, men i dag bliver der fremstillet en fantastisk aromatisk og fyldig kirsebærvin, som er et værdigt dansk svar på søde vine fra Sydfrankrig og portvin fra Portugal.

Midt i en tid med nedskæringer, og overvejelser om, hvad vi skal leve af i fremtiden, burde disse tre iværksættere støttes. Det er dansk, og det høj kvalitet.

De to kirsebærvine vi anmelder i denne uge er ikke billige, men der er også puttet kvalitet i flaskerne. Prøv selv, og sæt dine smagsløg på arbejde!

 

Ugens bedste køb

Stony Creek, Winemakers Selection, Padthaway, South Australia, Australien, 2009. 59,75 kroner flasken. På tilbud til 90 kroner for 2 flasker. I alle Skjold Burne butikkerne.

Nærmeste forhandler: 4345 1422. www.skjold-burne.dk

 

Meget modne solbær, krydderier og frugt i næsen. Næsten for meget sødme, og alkohol fra en varm sommer. Drik den let køligt. Fin til tilbudsprisen på 45 kroner flasken.

 

Ugens bedste vin

Frederiksdal Nielstrupmark, 2009, 185 kroner flasken.

Nærmeste forhandler: 5490 1111 www.frederiksdal.com

Mandler, kvaste kirsebær og afstemt sødme. Det er den dyreste af de to flasker fra Frederiksdal. Men man får meget for de 50 kroner ekstra. Nyd det. Det er specielt. Og det er dansk terroir!


Frederiksdal Kirsebærvin, 2009, 130 kroner flasken. Begge vine kan købes i en lang række SuperBest butikker, eller via Frederiksdal Gods.

Nærmeste forhandler: 5490 1111 www.frederiksdal.com

Koncentreret kirsebærsaft. Tydelig næse med mandelessens og fin sødme.

 

Don Rudolfo, Nero D’Avola, Vinding Diers, Sicilien, Italien, 2008. 149,95 kroner flaske. AMKA Vin.

Nærmeste forhandler: 8641 9600. www.amka.dk

Lavet af den danske vinmager Peter Vinding Diers på Sicilien. Den lokale kult dure Nero D’Avola er utrolig frugtrig med duft af modne jordbær, solbær og krydderier. Den er tilsat en smule Syrah og Petit Verdot, men de 80 % af druerne er Nero D’Avola.

 

Juliusspital, Würzburger Stein,  Riesling, 1. Cru. Franken, Tyskland, 2009. 299,95 kroner flasken. HJ.Hansen Vin, Vinspecialisten, Magasin Mad&Vin.

Nærmeste forhandler: 6312 8200. www.hjhansen-vin.dk

Det er en topvin. Man forstår godt, hvorfor de selv beholder deres vine i Tyskland. Her er en fantastisk vin fra Franken i det sydlige Tyskland. Frisk, fyldig og utrolig lækker smag. Godt nok dyr. Men lad som om I er gået på restaurant, og I har en pris, som svarer til restaurantens husvin. Her har I vin, som ville koste 1000 kroner på en restaurant! Havde den været 100 kroner billigere, så var vi klar med seks skruelåg.

 

Barolo, Terredavino, Piemonte, Italien, 2005.  129,95 kroner flasken. På tilbud til 79,95 kroner flasken. I alle SuperBest butikkerne.

Nærmeste forhandler: 3613 0077. www.gobivin.dk

Trøfler, jordbund, lakrids og mørk frugt. Åbner sig fint med klassiske Barolo toner. Ikke nogen stor Barolo, men god til tilbudsprisen. Ellers er den for dyr.

 

 

John Iversen

John Iversen har i flere år anmeldt vin i dagbladet Information og på Nyhedsavisen.

Han er medforfatter til bogen ’Kom godt i gang med vin’ fra 2006. Han er en superkok, vild med italiensk mad og har sans for det gode i livet.

Han er tidligere politiker, har siddet i EU-Parlamentet og er i dag assisterende pressechef hos Socialdemokraterne.