Topforhandler: Vi stemmer IKKE om Claus Hjort

23. feb 2011
Risiko for, at der går valgkamp og efterløn i afstemningen om ny overenskomst

Det er ikke bare finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og blå blok, der sandsynligvis vil blande landspolitik og overenskomstresultatet sammen i en valgkamp.

Også de 185.000 ansatte i Staten risikerer at gøre det samme, når de om kort tid skal stemme ja eller nej til den nye 2-årige overenskomst.

Det frygter chefforhandleren for de statsansatte, Flemming Vinther, som er bekymret for et protest-nej til overenskomsten. Han er bange for, at en del stemmer nej for at markere overfor regeringen, at nu har de fået nok.

”Det er et skrækscenarie, at der går valgkamp i afstemningen om overenskomsten. Jeg kan kun sige igen og igen: Husk nu, der kommer to stemmesedler. En til overenskomsten og en til folketingsvalget,” siger Flemming Vinther.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Han er irriteret over, at blå blok sandsynligvis vil bruge overenskomstresultatet i en valgkamp til at slå S og SF i hovedet med de offentliges ansattes afvisning af krav, der skulle give mere arbejde. Det er at blande æbler og pærer, mener Flemming Vinther, som er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening udover sine 'tværfaglige' poster som formand for CFU og OAO-Stat.

Ikke et nej til regeringen

”Vores nej til at ændre plus-tid, så man kan lave aftalen uden tillidsrepræsentant eller at opgøre overarbejde over 12 måneder havde ikke spor at gøre med støtte til S og SF, men med, hvad det ville betyde for medarbejderne,” siger han

”Jeg oplevede heller ikke noget ideologisk bagtanke fra Claus Hjort hvor han råbte: ” Men I sagde til Helle Thorning, at det ville i godt..” Vi er politisk uenige, men det var en glimrende forhandling, hvor vi professionelt gik efter at finde en løsning,” siger Flemming Vinther.

Han og de øvrige forbund, der forhandlede for de statsansatte, skal nu ud og sælge resultatet.

”Det er så vigtigt for os at få meldt ud til medlemmerne, at det her ikke handler om en stillingtagen til efterlønsreformen eller om man ønsker en anden regering,” siger Flemming Vinther.

Ikke lyst til konflikt

Det er især medarbejderne i staten, Flemming Vinther gerne vil have i tale - deres arbejdsgiver er jo lige præcis regeringen.

”Jeg tror ikke, de stemmer nej, fordi de egentlig har lyst til den store konflikt, de vil bare gerne markere, at nu er det nok. Men hvis der er nok, der gør det, så bliver det altså et nej til overenskomsten,” siger han.

Det vil være et nej, som Flemming Vinther vil have meget svært ved at stille noget op med, mener han.

”Jeg kan næppe gå til møde med regeringsparterne og forhandle med dem om, at de skal gå af. Det ligger udenfor overenskomstens område,” siger han med et smil.