Topforhandler: Jeg tager hatten af for Bjarne

31. jan 2013, 09:55
Topforhandler for de statsansatte begejstret for forlydender om, at finansministren rykker sig i forhandlingerne ny overenskomst til de 184.000 ansatte i staten

Chancen for at de 184.000 ansatte i staten undgår en tur i forligsinstitutionen er steget betydeligt.

Topforhandler for de statsansatte Flemming Vinther er meget positivt overrasket over, at finansminister Bjarne Corydon (S), nu ser ud til at rykke sig.

Efter finansministeren i flere måneder har stået fast tre hovedkrav til en ny overenskomst for de statsansatte, erfarer Avisen.dk, at finansministeren senere i dag dropper det ene hovedkrav, om at tjenestemænd i forsvaret og kriminalforsorgen allerede fra næste år skal gå senere på pension.

Vil høre det fra ministerens egen mund

"Nu vil jeg jo gerne høre det fra finansministerens egen mund. Men hvis det er tilfældet, så tager jeg hatten af for Bjarne. Så synes jeg faktisk, vi har en ansvarlig finansminister, der går ind og fjerner en meget betydelig knast i forhandlingerne," siger Flemming Vinther, der er formand for centralorganisationen for de statsansatte, CFU og for Hærens Konstabel- og Korporalforening.

Finansministeren havde ellers stillet krav om, at de 10.000 tjenestemænd i forsvaret og kriminalforsorgen allerede 1. januar næste år skulle havde ændret deres pensionsalder og regler for hvor meget, de fik udbetalt af deres tjenestemandspension.

Kravet var et af chefforhandlerens store bekymringspunkter, fordi tjenestemandsgrupperne fra starten meddelte, at det var helt uspiseligt for dem.

Føler de har leveret én gang i 2011

"De føler jo, at man allerede ved overenskomsten i 2011 leverede bigtime på det her. Politiet gik væk fra deres pligtige afgangsalder, kriminalforsorgen går væk fra den i 2019, og og forsvaret, hvor jeg selv kommer fra, har lavet en aftale, der træder i kraft i 2019, hvor vi går bort fra det gradvist. Vi lavede også nogle ret dramatiske spring på førtidspensionsskalaen i 2011," siger Flemming Vinther.

Kravet var, at de allerede fra 1. januar 2014 skulle ændre deres pensionsalder.

"Som formand for Hærens Konstabel og Korporalforening skulle jeg have været ude og sige til en mand, der fyldte 60 i andet halvår af 2014, at han ikke skulle gå nu som 60-årig, men først om et år. Jeg plejer nok at kunne snakke mig ud af ting, men det der skulle jeg i hvert fald ikke meddele dem, mens de var i Afghanistan og havde skarpladte våben i nærheden," siger Flemming Vinther.

Et stort bump på vejen er fjernet

Kravet er en af de emner, der skulle på bordet når finansministeren og topforhandlerne for de statsansatte mødes i eftermiddag. Mødet er det sidste før den afsluttende hovedforhandling næste weekend.

"Jeg siger bestemt ikke, at så har vi en CFU-aftale, men hvis vi får at vide eftermiddag at det er trukket, så har vi bestemt fjernet et rigtig stort bump på vejen mod en aftale," siger han.

Finansministerens krav

 

Kravet til de tjenestemandsansatte i forsvaret er, at de rykker deres pligtige afgangsalder fra 60 til 62 år fra 1. januar 2014 og ikke i 2019, som det blev aftalt ved sidste overenskomst for to år siden.

De uniformerede fængselsbetjente skal helt opgive deres tidligere pensionsalder på 63 år i 2014 i stedet for 2019.

Målet var at få flere på arbejdsmarkedet og få ændret aftalen, så den stemte overens med forhøjelsen af efterlønsalderen, som blev ændret til 1. januar 2014 med Tilbagetrækningsreformen.

Se kravene til de statsansatte her