Topfolk var advaret om ombrust brandchef

1. mar 2012
Fire overbrandmestre forsøgte at advare direktør om påstået enevældig beredskabschef. Direktøren lod chefen blive, og chefen degraderede de fire overbrandmestre.

Den kommunale brandstation på Frederiksberg har været i undtagelsestilstand siden efteråret 2010.

Dengang gik stationens fire overbrandmestre bag om ryggen på deres egen chef, beredskabschefen, og bankede på døren hos den kommunale direktør. De ville slippe for, hvad nogen opfatter som en egenrådig ledelsesstil hos beredskabschefen.

Men den risikable aktion ramte overbrandmestrene som en boomerang. Beredskabschefen blev på sin post og lod i stedet hammeren falde overfor de fire overbrandmestre: To blev degraderet til menige brandfolk, mens to blev forflyttet til andre afdelinger.

Beredskabschefen trak sig

Sådan lyder den dramatiske historie, der ledte op til den whistleblower-sag, der i sidste uge fik beredskabschefen på Frederiksberg til at trække sig fra sin stilling.

Det kan Avisen.dk i dag afsløre på baggrund af interviews med adskillige kilder i brandvæsenet. Ingen tør stå frem med navn af frygt for at blive fyret.

Advarslen til direktøren kom allerede et år inden, at en medarbejder i brandvæsenet brugte kommunens nye whistleblower-ordning til at anklage beredskabschefen for magtmisbrug.

Netop de anklager, der har fået beredskabschefen til at trække sig.

Direktør advaret af brandmestre

Det var den daværende konstituerede direktør for By og Miljø i Frederiksberg Kommune, Poul Jepsen, der blev advaret på et møde i det sene efterår 2010.

”Det er korrekt, at jeg har holdt møde med dem. De henvendte sig, fordi de var bekymrede for deres arbejdsplads. Det foranledigede, at der blev sat fokus på trivselstiltag,” siger Poul Jepsen, der i dag er vicedirektør for By & Miljø.

Poul Jepsen mener også, at han tog hånd om problemet efter overbrandmestrenes henvendelse.

Han fortæller, at han satte kommunens personaleafdeling til at løse problemerne sammen med brandvæsenets ledelse og medarbejdernes repræsentanter.

”Det kom der rigtig meget godt ud af,” siger han.

Overbrandmestre degraderet

Men den dårlige stemning fortsatte, og overbrandmestrene blev i den følgende periode angiveligt frosset helt ude af beredskabschefen.

I efteråret 2011 faldt beredskabschefens hammer. To overbrandmestre blev degraderet, og de to andre blev forflyttet.

Den nuværende direktør for By og Miljø i Frederiksberg Kommune, Ulrik Winge, afviser, at der er en sammenhæng mellem brandmestrenes henvendelse til direktøren og deres efterfølgende degradering.

”I Frederiksberg Brandvæsen tilpasser man hele tiden organisationen. Det betyder, at folk nogle gange skal have nye opgaver eller nye stillinger. Omstruktureringerne var sket under alle omstændigheder,” siger han.

Avisen.dk har kortlagt forløbet fra det famøse møde mellem overbrandmestrene og direktøren til kulminationen på whistleblower-sagen. Læs hele historien her: