Fyringen af Ambus topchef, Lars Marcher, kostede aktionærerne penge. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix (arkiv)

Redaktør: Fyr topchefen med værdighed

16. jul 2019
De senere år har været flere langtrukne udskiftninger i ledelserne. Det koster aktionærerne penge.

Flere top-direktører skiftes ud for sent, og fyringer skal gøres til en mindre smertefuld og mere værdig proces. Det mener virksomhedsredaktør på erhvervsmediet Finans Søren Linding.

LÆS OGSÅ: Har fået nok af topchefers lønfest: Massive krav om lønstigninger

Med afsæt i et nyt studie, som konstaterer, at en tredjedel af alle topchefer i de største nordiske selskaber ikke lykkes, skriver Søren Linding i en kommentar, at der er et "presserende behov for i god tid at planlægge det næste tronskifte".

Studiet viser nemlig, at aktionærerne mister penge, hvis der ikke sættes ind i tide.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Således falder aktionærernes samlede afkast til det halve i de sidste halvandet år af en dårligt præsterende topchefs regeringstid. Der er derfor al mulig grund til at investere massivt i at kunne udskifte sin topchef, når det er nødvendigt", skriver Søren Linding.

Han peger på, at der de seneste år har været flere langtrukne ledelsesudskiftninger.

"Det har i flere tilfælde været påfaldende, hvor handlingslammet en bestyrelse har ageret, mens især aktionærerne længe har set skriften på væggen. Det er ikke mindst Pandora et lysende eksempel på", skriver han.

Søren Linding nævner også fyringen af topchef for Ambu Lars Marcher som eksempel på, hvilke konsekvenser det kan have for aktionærerne. Efter fyringen faldt aktiekursen gevaldigt og kostede ifølge Ekstra Bladets beregninger Coloplast-arvingen Niels Peter Louis-Hansen et tab på 2,8 milliarder kroner.