Tæt på verden: Tomater med masser af giftrester

24. dec 2012, 15:25
Danskboliviansk research afslører store mængder gift i tomater. Småbønder aner ikke, hvad de laver af ulykker med sprøjtegift.

Småbønder i Bolivia og andre fattige lande er uvidende om de pesticider, de anvender. Resultatet er, at en stor del af giften lander i vand og jord uden at begrænse skadedyr eller svampeangreb. Og så rammer giften befolkningen.

En dansk støttet projekt i Bolivia, der forsøger at lære landbefolkningen om korrekt brug af sprøjtegift, har foretaget research, der viser, at 60 procent af tomater i to zoner af landet er giftige for mennesker.

Drukner i gift

Salget af giftstoffer til landbrug stiger voldsomt i hele verden. Hvor salget i 1975 var 2,7 milliarder dollars var omsætningen i 2010 steget til 40 milliarder dollars og stigende.

I henhold til Bolivias landbrugsmyndigheder (SENASAG) er importen af pesticider til landet mere end 3-doblet i perioden 2004-10 til 31.000 ton. Importbegrænsninger er fjernet i 2011. Flere af de allergiftigste og forbudte kemikalier forhandles frit på gadeplan.

“Brugen af disse kemikalier er intensiv og irrationel, højere doser bruges, produkter blandes ukorrekt, og bønderne anvender de mest giftige af alle stoffer,” fastslår arbejdsmedicineren Guido Condarco, leder af det dansk-finansierede pesticidprojekt Plagbol.

Problemerne er størst i smålandbrug og ikke blandt industrielle producenter.

Angriber miljøet

Utvivlsomt har brugen af kemiske pesticider skabt fordele for landbruget og visse af aktørerne i sektoren. Skadedyr og svampeangreb kan reducere udbyttet fra produktion til salg helt op til 70 procent, forklarer Dr. Condarco.

“Anvendelsen af kemiske og naturlige pesticider er nødvendigt. Men det er kun en forsvindelse lille del af kemikalierne, der direkte påvirker plagerne. Helt op til 99 procent af giftstofferne lander i jorden og vandet, hvor de gør skade.”

Selv om Guido Condarco ikke er modstander af kemiske sprøjtemidler i landbruger, ser han adskillige problemer, der bunder i bøndernes uvidenhed og naivitet.

“Vi må aldrig glemme, at sprøjtemidlerne er giftstoffer, der er beregnet til at dræbe. Det går også ud over de nyttige dyr og planter, skaber resistente arter, og begrænser biodiversiteten. Og ikke at forglemme, så går det ud over forbrugerne og bønderne sundhed.”

Maden folk spiser

Research foretaget i samarbejde med den dansk NGO Diálogos to steder i Bolivia er lidt af en gyser, for 60 procent af indsamlede prøver på tomater, særdeles vigtig del af bolivianernes daglige diæt, havde langt over de tilladte grænseværdi af farlig giftstoffer.

“Bønderne i de små landbrug sprøjter deres tomatmark 18-24 gange i en vækstperiode og blandet måske op til 7 forskellige giftstoffer sammen. De bruger hverken de anbefalede doser eller venteprioder før næste omgang,” forklarer Guido Condarco.

Giften blev i grøntsagerne også efter flere dage og tilmed, når de var uden skal. I Bolivia er det langt fra usædvanligt, at bønderne sprøjter lige før høst eller sågar efter plukning, fordi de tror, giften forbedrer holdbarheden på markedet.

Fødevaresikkerhed handler i henhold til FNs landbrugsorganisation ikke bare om at få mad i maven, men også om at produkterne skal være sikre. Og med store doser sprøjtegift på madvarer og i drikkevandet er de fattiges mad ikke god nok.

No problem

I Danmark er der giftrester i 49 procent af konventionelt dyrket frugt og grønt, viser nye tal fra Fødevareministeriet. ‘Ingen grund til bekymring’, siger myndighederne. Læs herom i Organictoday.dk.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.