Derhjemme tager Vagn Ruhoff Hansen alverdens forholdsregler for at minimere risikoen for at blive smittet med coronavirus. Det må han ikke på jobbet. Foto: Privat

Togføreren Vagn må ikke bære mundbind for DSB: 'Jeg er meget utryg'

3. maj, 08:00
Det er umuligt for Vagn Ruhoff Hansen at holde to meters afstand, når han tjekker togpassagernes billetter. Togføreren har en hustru i risikogruppen og ønsker derfor at bære mundbind på jobbet. Men det må han ikke for ledelsen, der ønsker et 'ensartet udtryk'.

For nyligt bad en kvinde med tunge kufferter Vagn Ruhoff Hansen, der er togfører hos DSB, om at hjælpe hende ombord på toget. Det ville han gerne. Hun fortalte, at hun var kommet fra Venezuela via Madrid og Frankfurt.

- Så skulle du se en voksen mand hoppe tilbage, fortæller 56-årige Vagn Ruhoff Hansen med henvisning til, at Spanien har været særdeles hårdt ramt af coronavirus.

LÆS OGSÅ: Minister vil give virksomheder penge uden kontrol: Advarer om risiko for mere svindel

Vagn Ruhoff Hansen har været togfører i 15 år og ansat i DSB i 22 år. I de år har han været glad for sit job og har altid følt sig tryg. Men det er han ikke i øjeblikket. Årsagen er, at han ikke må bære mundbind på jobbet. 

- Jeg er meget utryg. En virus kan du ikke tale til fornuft. Og det er det, vi er oppe imod. Vi har fået at vide, at vi ikke må bære værnemidler, fordi vi skal have et ensartet udtrykt. Det er ikke kun mig, der ønsker det. Jeg hører det også fra flere af mine kolleger, siger han.

Vagn Ruhoff Hansen har en hustru, der har forhøjet BMI og en tarmsygdom, der gør, at hun er i risikogruppen for at få blive hårdt ramt, hvis hun bliver smittet med coronavirus. Derfor har parret, bortset fra når Vagn Ruhoff Hansen tager på job, isoleret sig i hjemmet i Farsø i Nordjylland.

- Vi har langt til naboerne og tager alle forholdsregler. Jeg klæder om udenfor, så jeg ikke har uniform på inde i huset. Og min kone og jeg er flyttet ind i forskellige værelser. Jeg er ærgerlig over, at jeg ikke også må tage forholdsregler på jobbet.

Hvad er en togfører?

En togfører skal ikke forveksles med en lokomotivfører, som er den, der styrer toget. Togføreren har blandt andet til opgave at sørge for at servicere de rejsende, hjælpe dem til rette på rejsen og at tjekke billetter.

Kilde: Wikipedia, UddannelsesGuiden og Vagn Ruhoff Hansen

Som togfører er en af Vagn Ruhoff Hansens opgaver blandt andet at tjekke passagernes kort eller billet. I den situation er det ikke muligt at holde to meters afstand, som er det sundhedsmyndighederne anbefaler.

- Der er fysisk umuligt at holde to meters afstand, når toget ikke er mere end tre meter bredt. Men vi skræmmer åbenbart kunderne, hvis vi render rundt med mundbind på.

Følger anbefalingerne 

Vagn Ruhoff Hansen har både taget kontakt til ledelsen i DSB, til sin tillidsmand og til sin arbejdsmiljørepræsentant. I et nyhedsbrev sendt til togpersonalet har han fået følgende forklaring:  

- DSB følger myndighedernes anbefalinger. Og vi ønsker at fremstå ensartet over for kunderne. Derfor må medarbejderne ikke anvende egne værnemidler. Hvis sundhedsmyndighederne ændrer deres anbefalinger, vil vi melde det ud fra staben og stille relevante værnemidler til rådighed.

Men den forklaring køber Vagn Ruhoff Hansen ikke. Han tolker nemlig sundhedsmyndighedernes anbefalinger som, at han gerne må bære mundbind på jobbet.

Det eneste jeg ønsker er at tage de forholdsregler, som jeg synes er fornuftige, og det er for mig at gå med et mundbind
Vagn Ruhoff Hansen, togfører

- De siger, at de følger myndighedernes anbefaling, men som jeg forstår det, så er anbefalingen, at både massører og frisører må bruge værnemidler. Jeg kan ikke se, hvorfor det skulle være anerledes for os.

Det anbefaler Sundhedsstyrelsen

I Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedrørende forebyggelse af smitte med covid-19 i arbejdsmæssig sammenhæng fra 18. april, står der blandt andet:

- I situationer, hvor det ikke er muligt at holde 2 meters afstand, er der en række mulige tiltag, der kan gøres for at minimere en eventuel risiko for smitte gennem dråber fra luftvejene, både fra kunde/klient/patient til personale og omvendt (…) I situationer, hvor ansigtsdækkende visir ikke er muligt som f.eks. spaltelampeundersøgelse hos optiker eller øjenlæge, kan der anvendes ansigtsmaske (ansigtsmaske bruges som udtryk i stedet for mundbind, red.).

DSB har dog taget nogle forholdsregler. Togene kører kun med 50 procents belægning, alle skal sidde ned i toget, ligesom der er stillet sprit til rådighed for personalet. Men tiltagene er ikke nok til, at Vagn Ruhoff Hansen føler sig tryg:

LÆS OGSÅ: Togpersonale må ikke bære mundbind: Vi ønsker et ensartet udtryk 

- Togene har passagerer, der kommer direkte fra lufthavnen, og der er dårlig udluftning i et tog. Jeg ønsker hverken at gå med visir eller dragt. Det eneste jeg ønsker er at tage de forholdsregler, som jeg synes er fornuftige, og det er for mig at gå med et mundbind, siger Vagn Ruhoff Hansen, der gerne selv vil betale for sine mundbind, hvis han får lov til at bruge dem.