Tæt på verden: Tørke rammer otte millioner mennesker

29. apr 2011, 16:45
Mere end otte millioner mennesker sulter i Østafrika, der er ramt af ekstrem tørke. De har brug for akut fødevarehjælp for at overleve.

En livstruende tørke har ramt Afrikas Horn. Næsten 8.4 millioner mennesker har akut behov for at få fødevarehjælp. Det er to millioner flere mennesker end for blot et par måneder siden. Og mere end den samlede danske befolkning.

Tørken dækker flere lande – Djibouti, Etiopien, Kenya, Somalia og Uganda.

Manglende regn

”Verden må ikke glemme, hvad der sker i Østafrika,” advarede FN's vicegeneralsekretær Valerie Amos i februar i Nairobi, Kenyas hovedstad.

Manglende regn fra oktober til december sidste år har haft katastrofale følger. Høsten har været elendig, græsarealer er forsvundet, vand er en mangelvare og husdyr er døde af sult. En ond cirkel.

Situationen er blevet forværret af stigende madpriser, sygdomme blandt dyr og mennesker, diverse konflikter især i Somalia samt generelle problemer med at komme ud til befolkningen.

Desuden begynder folk at bevæge sig ind i hinandens lande og territorier, hvilket giver konflikter.

Akut fejlernæring

Manglen på vand er særlig akut, især i Somalia og Etiopien. Men det er svært at nå ud til folk, der bevæger sig rundt på store områder.

I Etiopien har det for eksempel kun været muligt at dække mindre end 50 procent af behovet, skriver FNs nødhjælpsorganisation OCHA.

Ifølge FN's fødevareprogram WFP er der ”kritisk mangel på ressourcer for at sikre, at fødevarehjælpen når frem”. WFP rapporterer også om nye tilfælde af mæslinger i de tørkeramte områder.

Akut fejlernæring er stigende i flere områder. I de hårdest ramte områder lider op til 30 procent af befolkningen af akut fejlernæring, der medfører store vægttab og evt. død.

Skoler lukker

Skoleundervisningen er også stærkt påvirket af situationen. Familier bryder op i håbet om at finde bedre græsarealer og vand. Det betyder, at der hverken er elever eller lærere tilbage i skolerne.

I Somalia er 400 skoler lukket siden december 2010 som følge af tørken. Det betyder at 55.000 børn er udelukket fra at gå i skole.

I Etiopien er knap 60.000 børn droppet ud af skolen.

Årsagen til den megen tørke er det såkaldt La Niña vejr-fænomen. Nye meteorologiske data viser dog, at La Niña ser ud til at mindske sin styrke i maj og juni 2011.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.