Tømrersvende drømmer om barns anden sygedag

18. feb 2012
Forventningerne til lønfest er i bund, når byggeriet lander ny overenskomst. Men seks tømrere vil have bløde pakker til gengæld.

På Hvidovre Hospital går seks tømrersvende rundt og skruer gipsplader op, mens byggebranchens nye overenskomst er ved at få slebet de allersidste kanter.

Udsigten til et magert resultat er nærmest slugt og fordøjet på forhånd.

"Vi har rimelig små forventninger. Jeg har været pædagogmedhjælper i otte måneder til 125 kroner i timen. Det er hårde tider, hvor man skal være glad for sit job. Så vi bliver nok nødt til at bøje hovederne og sige ja tak," siger 28-årige Sebastian Vinding.

For en uge siden kulminerede de såkaldte 'gennembrudsforhandlinger' for industriens 240.000 ansatte. Nu venter resultatet for 140.000 sjæle i byggebranchen, der Avisen.dks oplysninger forventes afgjort i denne weekend.

Industriens resultat levner næppe håb om hverken lønfest eller gavebod på andre privilegier. Men svendene på Hvidovre Hospital håber alligevel på en 'lille' blød pakke.

Bedre løn under sygdom

"Det er en branche, der går op og ned, så vi tager det sure med det søde. Men lidt skal der selvfølgelig til," siger Anders Vendelbo på 51 år, som selv hepper på bedre løn under sygdom.

En afstemning blandt medlemmerne af 3F's byggegruppe har placeret fuld løn under sygdom som forhandlernes vigtigste krav.

Men i samme kategori står bedre vilkår for barns sygdom, barselsorlov, fædreorlov og forældreorlov.

Og Anders Vendelbos yngre kolleger håber på, at den nye overenskomst gør det nemmere at være far.

"Som enlig far er det sgu' hårdt at passe et job i den her branche. Vi trænger virkelig til forbedringer på forældreområdet," siger Christian Østergaard.

Der skal være tid til familien

De offentligt ansattes overenskomst fra 2008 har vakt opsigt blandt svendene. Flere af dem drømmer om ret til barns anden sygedag.

"Hold kæft, det ville være en lettelse," siger Sebastian Vinding og retter på sin grønne kasket.

Familien fylder i det hele taget meget i tømrernes forventninger til overenskomsten.

Det næstvigtigste krav for byggebranchens forhandlinger er større tillæg for arbejde på søn- og helligdage.

"Der skal man da være sammen med familien. Og hvis ikke man kan være det, skal det da klirre lidt i lønposen," siger Sebastian Vinding.

Lige som andre medlemmer af 3F's byggegruppe har de seks svende på Hvidovre Hospital stemt om de vigtigste krav til den nye overenskomst.

Afstemningen resulterede i denne liste, som i prioriteret rækkefølge beskriver, hvad forhandlerne helst skal komme hjem med.

1) Fuld løn under sygdom, tilskadekomst, barns sygdom, barsels-, fædre og forældreorlov.

2) Forhøjelse af procenten for søn- og helligdage samt feriefridage.

3) Væsentlig forhøjelse af minimallønnen.

4) Højere bidrag til pensionen.

5) Ret til efteruddannelse efter eget valg.

6) Bedre løndækning under efteruddannelse og videre uddannelse.

7) Indførelse af tillæg for akkordafsavn.

8) Krav om overenskomstdækning af underentreprenører.

9) Prislisterne skal følge lønudviklingen.

10) Betaling af kørepenge fra bopæl.

skjultitel

"Som enlig far er det sgu' hårdt at passe et job i den her branche. Vi trænger virkelig til forbedringer på forældreområdet."

Christian Østergaard, tømrersvend