Tømrer og nordjyde i spidsen for 320.000

17. sep 2013, 14:33
Per Christensen er officielt ny fagboss i 3F. Han har kæmpet sig vej til fagbevægelsen absolutte sværvægtsklasse og får stor betydning i dansk beskæftigelsespolitik i de kommende år.

Per Christensen er netop blevet valgt som 3F's nye forbundsformand og får dermed rorpinden for landets største fagforbund med 320.000 medlemmer.

”Jeg vil gøre alt, hvad jeg overhovedet kan, for at leve op til den tillid I har vist mig. Mine prioriteringen bliver organisering, jobs, uddannelse og social dumping,” lød de første ord fra Per Christensen.

Han vil få afgørende betydning for dansk arbejds- og beskæftigelsespolitik i de kommende år.

Hvis nogen skulle være i tvivl, understregede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) søndag, at der er en rød, varm linje direkte til regeringen, da hun talte til 3F’s kongres.

”I kan regne med at jeres kamp er en, vi tager med ind i regeringskontoret. Jeg glæder mig fortsat til samarbejdet med jer og jeres nye formand,” sagde hun.

Fra tømrer til faglig sværvægter

56-årige Per Christensen overtager posten efter Poul Erik Skov Christensen. Han trådte tilbage af helbredsmæssige årsager og har selv peget på Per Christensen som sin efterfølger

Per Christensen er er opvokset i Nordjylland og udlært tømrer. I 1980 blev han valgt som tillidsmand på Aalborg Portland. Fem år efter var han næstformand i Cementarbejdernes Fagforening i Aalborg.

Derfra steg han yderligere i graderne og blev i 1995 valgt som juridisk sekretær ved fagforeningen SiD. Ni år efter blev han forbundssekretær i SiD, nu 3F.

Blandt seneste års arbejdsopgaver som forbundssekretær i 3F har været arbejdsmarkeds-, beskæftigelses- og uddannelsespolitik, og inklusion af danskere af anden etnisk herkomst.

"Vi har tabt mange medlemmer"

Per Christensen overtager et 3F i krise. Fagforbundet har ifølge egne tal tabt over 73.600 medlemmer siden 2008. Fra 2008 til 2012 mistede de ifølge deres aktuelle resultatopgørelse 122 millioner kroner i kontingentindtægter.

”Vi har tabt mange medlemmer. Det er der overhovedet ingen tvivl om. Det bliver ikke ved med at gå. Hvis det fortsætter uændret, mister vi både fart og kraft. Det er det værste, der kan ske for en organisation som vores,” har Per Christensen sagt til Avisen.dk før valget.

Det bliver i høj grad et spørgsmål om få gennet nye unge ind i 3F, hvor medlemmernes gennemsnitlige alder ligger på 48 år.

Fagboss: Det er mit hjertebarn!

”Vores styrke består i, at vi er mange. Det er derfor, vi er interessante for det politiske system og medierne. Vi er nødt til at være mange, hvis vi skal repræsentere den type på arbejdsmarkedet, der ikke har fået så meget uddannelse og derfor er meget sårbare nu,” sagde Per Christensen.

En af hans første opgaver som 3F’s forbundsformand bliver at påvirke den reform af beskæftigelsessystemet, som regeringen forventes at præsentere senere på året.

Social dumping og ikke mindst uddannelse, vil også være blandt den nye formands højeste prioriteter.

”Mit hjertebarn er uddannelsesløftet. Det er det, som kvalificerer og bevarer vores medlemmers tiltrækningskraft på arbejdsmarkedet. Det er afgørende for din livsløn, for hvordan dine børn klarer sig i skole, og for dit helbred,” har Per Christensen udtalt.