Tøjbutik på facebook: Arbejd gratis for os

13. nov 2011
En win winsituation, siger outletbutik, der lokker ledige med virksomhedspraktik på facebook

"Skulle der være nogen derude som er interesseret i 4 ugers virksomheds praktik tager vi gerne imod "ansøgninger"."

Sådan skrev outletbutikken 'Skattekisten' fra Juelsminde i mandags på firmaets facebook-side.

Indlægget udløste straks kritik fra to andre facebook-brugere, der beskylder firmaet for at annoncere efter gratis arbejdskraft.

Skattekisten tager straks til genmæle.

"Det er en mulighed for arbejdsløse for at komme ud og arbejde fremfor at sidde hjemme eller tage på et kursus som de fleste beskriver som "et sted hvor man sidder på facebook 3 timer om dagen"," skriver de.

Se facebook-siden her

For dem er det en mulighed for at se en eventuel fremtidig ansat an.

"I vores øjne er det man så populært kalder en "win win" situation"," svarer firmaet.

Men mandag aften er indlægget og den tilhørende debattråd fjernet fra facebook-siden.

"Ikke mere ævl og kævl p.u.n.k.t.u.m," skriver Skattekisten i stedet.

HK: Hold jer til jobcenteret

Virksomhedspraktik er den korteste - og mest kritiserede form for aktivering af arbejdsløse. De fire ugers arbejde er ulønnet, og bærer ifølge mange arbejdsløse præg af gratis arbejdskraft.

I HK, der blandt andet repræsenterer de butiksansatte, møder Skattekistens facebook-annonce kritik.

"Det virker jo lidt suspekt på den her måde. Det er ærgerligt, at firmaet ikke holder sig til de officielle veje - det vil sige over jobcenteret, der er i stand til at identificere, hvilke ledige der eventuelt kan have gavn af en virksomhedspraktik," siger næstformand Mette Kindberg.

En undersøgelse blandt 4.000 arbejdsløse HK-medlemmer viste for nylig, at de fleste følte sig udnyttet i virksomhedspraktik - og at det ikke hjalp dem nærmere et rigtigt arbejde.

"Dertil kommer, at nogle firmaer tilsyneladende praktiserer at ansætte virksomhedspraktikanter på stribe, for på den måde at spare en fastansat," siger Mette Kindberg.

Indehaver: Facebook er ikke til debat

'Skattekisten' oplyser, at firmaet aldrig tidligere har haft en virksomhedspraktikant. Indehaver Martin Sørensen forstår ikke, hvorfor facebook-indlægget har vakt harme.

"Vi har talt med et jobcenter, og vi har ikke gjort noget ulovligt, så jeg gider ærlig talt ikke at bruge mere tid på det her," siger han.

Men I har fjernet indlægget fra jeres facebook-side, hvorfor det?

"Det er jo ikke noget debatforum. Vores annoncering er ikke til diskussion, og vi står ved vores måde at gøre tingene på. Sådan er det," siger Martin Sørensen.