To ud af tre ambulancer spares væk i hovedstaden

18. aug 2008
Der bliver langt færre ambulancer i hovedstaden fra næste år. Det kan få katastrofale følger, mener kritikere. Regionen afviser forringelser

Kvæstede eller syge borgere i hovedstaden skal forberede sig på lange ventetider, når de i fremtiden har brug for en ambulance.

Der bliver nemlig langt færre ambulancer i 2009, når Region Hovedstaden har valgt hvilke leverandør, der skal køre ambulance de næste seks år.

Det fremgår af regionens udbudsmateriale, som Nyhedsavisen har fået aktindsigt i.

Helt galt ser det ud på Amager, Frederiksberg og i det centrale København, der i dag dækkes af Frederiksberg og Københavns Brandvæsener. Området har i dag et samlet beredskab på 25 ambulancer i dagtimerne, men vil i fremtiden blive dækket af kun otte ambulancer i dagtimerne - man skærer altså to ud af tre ambulancer væk.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

»Et mellemstort trafikuheld i indre by vil dræne hele området fuldstændigt for ambulancer. Og i tilfælde af katastrofer risikerer det at gå helt galt. Det er dybt uansvarligt,« mener Anders Villadsen, fællestillidsmand for ambulancefolkene i København.

Dramatisk nedskæring

I hele regionen lægges der op til, at antallet af døgnenheder – ambulancer, der er til rådighed hele døgnet – skæres ned fra 38 til 28. Heraf skal fire køre på Bornholm. Derudover fjerner man stort set hele dagberedskabet, som i dag består af et stort antal ekstra ambulancer, der er til rådighed i dagtimerne.

Både hos Falck og Frederiksberg Brandvæsen vurderer man, at udbudsmaterialet lægger op til en forringelse for borgerne.

»Der er tale om en meget dramatisk nedskæring, som vil betyde, at det i mange tilfælde vil blive sværere for ambulancerne at komme ud til borgerne i rette tid,« vurderer divisionsdirektør hos Falck, Ole Qvist.

Region Hovedstaden forsikrer dog, at borgerne ikke vil kunne mærke forringelser.

faktaboks

Sådan vil fordelingen af ambulancer i forhold til hospitaler se ud, når Region Hovedstaden næste år sender ambulancekørslen i udbud:

Hillerød-Frederikssund Hospitaler (dækker 180.000 borgere): 5 døgn/3 dag

Helsingør Hospital (125.000 borgere): 3 døgn/1 dag

Herlev Hospital (249.000 borgere): 4 døgn/1 dag

Gentofte Hospital (175.000 borgere): 2 døgn

Glostrup Hospital (128.000 borgere): 1 døgn/1 dag

Hvidovre Hospital (180.000 borgere): 2 døgn

Frederiksberg Hospital (128.000 borgere): 2 døgn

Bispebjerg Hospital (272.000 borgere): 4 døgn

Amager Hospital (150.000 borgere): 1 døgn/1 dag

Bornholm Hospital (43.000 borgere): 4 døgn/ 1 dag (skal dog også køre liggende patientbefordring)

I alt: 28 døgn/8 dag