Tæt på verden: To tusinde lig fundet i umærkede grave

6. sep 2011, 11:46
Konflikten i Kashmir har taget årtier. Forsoning på vej mellem Pakistan og Indien. Allerede i 2010 rørte ungdommen på sig i gaderne.

I tusindvis af grave på den indiske side af grænsen gennem Kashmir er der fundet over 2.000 døde, som menes at være guerillaer, der kæmpede for selvstændighed fra Indien.

Nyheden er ikke, at gravene findes. Nyheden er snarere, at en indisk menneskerettighedsorganisation efter tre års undersøgelser dokumenterer dem og kræver handling.

Muslimske separatistgrupper, nogle støttet af Pakistan, kæmpede i det gamle kongerige Kashmir over 20 år for selvstændighed. Prisen blev over 70.000 døde.

Pakistan og Indien har i 60 år begge krævet kontrol over Kashmir-området. Forhåbningen er, at handel over grænsen i det delte Kashmir kan skabe fred og vækst.

Stemmer i Indien taler nu om, at Indiens skulle frigøre sig fra byrden fra muslimske Kashmir.

Spirende fred

Kashmir har trods sine lokale problemer og grupper været en kampplads mellem Pakistan og Indien. De senere års ihærdige forsøg på at lægge låg på nabolandenes rivalisering har reduceret volden.

Der har været våbenhvile i Kashmir i otte år.

Det forhindrer dog ikke, at folk stadig dør i sammenstød. Den seneste rapport er fra midten af august i år, omtalt i the britiske avis The Guardian.

Udsoningen mellem Indien og Pakistan over Kashmir er så godt i gang, at parterne ikke mere dagligt skyder på hinanden over grænsen. Begge lande ønsker mere gensidig handel og ikke mindst turisme.

Turisme og handel

Nogle få turister er set i Kashmir og der handles en lille smule. Faktisk er det kun tilladt at handle med 21 forskellige varer, og det skal nødvendigvis foregå som tuskhandel, fordi parterne afskyr og afviser  hinandens valuta.

Udenrigsministrene for Pakistan og Indien mødtes i sommer og blev enige om at øge muligheden for handel ved to grænseovergange fra to til fire dage om ugen.

Hidtil har det taget 3-4 måneder at få tilladelse til at krydse grænsen. Nu bliver sagsbehandlingen nedsat til 45 dage, skriver Reuters.

[pagebreak]Yderst brutal konflikt

I midten af 1990'erne var konflikten voldsomt og blodig. Overgreb på menneskerettigheder var hverdagskost, og begge sider terroriserede lokalbefolkningen. Såkaldte spioner blev dræbt uden domfældelse.

Mange af ligene i de umærkede grave menes at stamme fra denne periode. Ikke overraskende er der uenighed om ansvaret for de døde, og lokale forsøger nu at få igangsat via DNA-analyser for at finde ud af sandheden.

En lokal gruppe af forældre til forsvundne personer anslår at 10.000 mennesker savnes.

Det officielle Indien benægter at være ansvarlig for de døde og afviser at have overtrådt internationale humanitære regler. Selvstændige menneskeretsorganisationer i landet presser på myndighederne.

Næsten glemt område

Kashmir er ikke et område, man taler meget om ude i verden på grund af de endeløse blodige konflikter. Få husker, at den pakistanske del af Kashmir led et jordskælv i 2005, der dræbte 73.000 mennesker.

Ofrene får ikke megen eller slet ingen hjælp. Siden blev området oversvømmet af de store regnmængder i 2010.

Mindre glemt er, at konflikten i Kashmir har været fødselshjælper til Lashkar-e-Taiba, der stod bag terrorangrebene i Mumbai i 2008, hvor 164 mennesker blev dræbt under tre dages kampe.

Gruppen har også angrebet det indiske parlament i New Delhi i 2001 og adskillige andre steder i Indien. I disse tider angriber de også NATO-styrker i Afghanistan.

[pagebreak]Det simrer i Kashmir dalen

Sommeren 2010 var der omfattende uroligheder gennem tre måneder i Kashmir, men denne gang var det ikke de store landes sikkerhedsstyrker, der skabte situationen. Det var ungdommen, der rørte på sit mange måneder før foråret i Mellemøsten.

Demonstrationerne var gadeoptøjer af unge, der er frustrerede over manglende muligheder for at finde arbejde og kritiske over manglende på politiske løsninger på konflikten. En del af de stenkastende unge døde for indiske sikkerhedsstyrkers kugler.

The Asia Sentinel rapporterede i foråret 2011 om talrige unge og børn, der blev taget af de indiske sikkerhedsstyrker og tortureret på grund af demonstrationerne. Beretninger om indisk politis systematiske tortur i Kashmir dukkede op gennem dokumenter fra WikiLeaks.

Lidt fred måske

Indiens premierminister Singh lod sidste år vide, at han er parat til at forhandle om lokalt selvstyre under Indiens grundlov. Hans repræsentanter mødtes med lokale kræfter, herunder muslimske løsrivelsestilhængere.

Løsning på den endeløse konflikt er ikke i sigte. Særdeles mange i Kashmiri anser sig overhovedet ikke for indiske borgere. Aktivister i Indien mener, at landet bør ophøre med at være en kolonimagt, der dominerer et muslimsk område, der hellere vil være sig selv.

Selvstændighed er udelukket, mener World Politics Review. Det vil få Indien til at gå op i sømmene på grund af pres fra alle mulige etniske og politiske grupper i landet. I øvrigt er Indien en ikke-religiøs stat med verdens næststørste muslimske befolkning.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.