20210115-183022-L-1920x1280we
Politiet slog tirsdag til mod byggeriet af den nye Femern-tunnel mellem Danmark og Tyskland. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix

To russere udvist af Danmark efter stor politiaktion

10. mar 2021, 12:16
Russiske søfolk får udvisning og indrejseforbud til Danmark efter stor politiaktion mod ulovligt arbejde på byggeriet af Femern-tunnelen tirsdag morgen.

28 russiske søfolk endte med at blive anholdt, da politiet tirsdag morgen slog til i en større aktion mod ulovligt arbejde på Rødbyhavn. 

De russiske ansatte er mistænkt for at arbejde illegalt på den nye Femern Bælt-forbindelse, hvor de hjælper med at bygge en ny havn. 

Aktionen har betydet, at de russiske søfolk har fået en bøde for ulovligt arbejde.

LÆS OGSÅ: Aktion mod ulovligt arbejde: 28 anholdt

Samtidig har Udlændingestyrelsen indtil videre truffet afgørelse om, at to af de russiske søfolk skal udvises af Danmark, og samtidig får et indrejseforbud til Danmark i to år. 

Det bekræfter Peter Compten, fungerende politiinspektør hos Sydsjællands og Lolland Falsters Politi, overfor A4 Arbejdsliv.

- Nu afventer vi, at myndighederne træffer afgørelse om de resterende søfolk. Det forventer vi bliver afsluttet i løbet af i dag eller i morgen tidlig, siger Peter Compten. 

Ifølge politiinspektøren har de russiske søfolk nægtet at betale bøden, hvorfor retten skal tage stilling til sagen. 

Leder efter arbejdsgiver 

Peter Compten fortæller desuden, at politiet nu fortsætter efterforskningen med henblik på at kortlægge de russiske søfolks ansættelsesforhold.

- Vi skal have afklaret, om det er en eller flere arbejdsgivere, der skal sigtes for at hyre ulovlig arbejdskraft, siger politiinspektøren. 

De 28 russiske søfolk er efter aktionen tilbage på de slæbebåde, som de indtil tirsdag morgen arbejdede på.

I et mailsvar sendt til Fagbladet 3F og DR fastholder den hollandske storentreprenør, Boskalis Group, der i godt et år har arbejdet på Femern-forbindelsen, at de russiske søfolk arbejder lovligt i Danmark. 

- Vi er af den opfattelse, at den Maritime Arbejdskonvention (MLC) fra FN's Internationale Arbejdsorganisation gælder for besætningen på de internationale skibe, der er aktive i Rødbyhavn til Femern Bælt-tunnelprojektet. Konventionen giver verdensomspændende beskyttelse af søfarendes rettigheder, og alle arresterede besætningsmedlemmer overholder konventionens regler, siger pressechef Arno Schikker i mailsvaret.