Tæt på verden: To millioner mænd skal omskæres

17. jan 2012
Omskæring er effektivt imod HIVsmitte, men er ikke usynligt komdom og gør ikke mænd til sex superstjerner. Mange i Rwanda tager skridtet.

Nogle mænd i tror, at de bliver seksuelle superstjerner, når først de er omskåret. Tilmed fungerer proceduren som et usynligt kondom, så han er beskyttet imod HIV-smitte. Det er ikke rigtigt.

Den østafrikanske stat Rwanda har som sit erklærede mål, at to millioner mænd skal omskæres inden 2013. Alle hospitaler og distrikter i landet er udstyret med det nødvendige udstyr for at kunne levere ydelsen gratis.

Halvdelen under kniven

Projektet, der er sponsoreret af den Globale Fond til Bekæmpelse af AIDS, Tuberkulose og Malaria, blev indledt i oktober 2011. Rwandas hær gik forrest i kampagnen allerede i 2008.

Målet er af medicinske grunde at omskære halvdelen af alle voksne mænd. Det er frivilligt at blive omskåret.

Omskæring, altså en forkortelse eller fjernelse af mandens forhud, har en målbar effekt i udbredelsen af HIV blandt seksuelt aktive, der ikke bruger kondomer.

Sandhed og tradition

En omskåret mand er i næsten 60 procent mindre fare for at få HIV ved normalt samleje med en smittet kvinde. Tallet stammer fra undersøgelser i tre østafrikanske lande.

I mange afrikanske regioner og lande bliver drengebørn automatisk omskåret som en del af religiøse ritualer, når de er ganske små eller parate til at blive erklæret voksne. De traditioner er ikke udbredte i Rwanda.

Traditionel omskæring med urene redskaber, tidligere brugt på smittede, kan i sig selv medføre HIV-smitte.

Smittefare ved urene omskæringer gælder for både drenge og piger, børn og voksne. Omskæring af piger er som følge af ihærdige kampagner i de berørte kulturer langsomt ved at blive afskaffet.

[pagebreak]Store mål

Målet for både verdenssundhedsorganisationen WHO og UNAIDS er at nå helt op på 80 procent omskæring i Øst- og Sydafrika. Rwanda er på vej, efterspørgslen er stigende, og landet er nu oppe på 15 procent.

Problemet er selvfølgelig, at det ikke er behageligt, at nogen foretager kirurgiske indgreb i ens kønsdel. Lige nu bruger de ansatte på klinikker traditionel kirurgi.

En ny metode, der er udfører omskæringen uden blødning, kaldet PrePex, er for tiden til eventuel godkendelse af WHO. Metoden skulle også bedre, idet den ikke forudsætter et sterilt arbejdsmiljø, bedøvelse eller højt uddannet personale.

PrePex består af en særlig elastisk anordning, der fanger forhude og nærmest klemmer ”livet” ud af den. Efter en uge kan dimsen fjernes og forhuden er pist væk.

Folk står i kø

Mænd står i kø hver weekend for at blive omskåret. Men  omskæring kræver en aktiv kampagne og samarbejde med alle andre programmer til bekæmpelse af udbredelse af HIV og AIDS. Der er megen uvidenhed om både omskæring og HIV/AIDS.

Mistanken imod omskæring er udbredt blandt mænd, der tror, at proceduren påvirker deres størrelse eller seksuelle formåen. En mand kunne få store problemer, hvis han pludselig ikke kan tilfredstille sine koner, udtaler en mand til IRIN News.

I øvrigt er budskabet, at omskæring under ingen omstændigheder gør en sikker imod smitte. Brug af kondom er ikke mindre vigtigt efter omskæringen.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.