Tæt på verden: To ledere af massemord idømt livstid

4. jan 2012
Folkemordet i Rwanda i 1994 kostede 800.000 tutsier livet. Ansvarlige politiske ledere er nu dømt. Domstol fortsætter sit arbejde.

To hovedpersoner bag folkedrabet i Rwanda i 1994 er idømt livstid af et FN-panel i nabolandet Tanzania. Det regerende politiske parti, styret af hutu-folkegruppen, udryddede 800.000 tutsier på kun 100 dage mens verden så til i rædsel.

Det er netop to ledere i regeringspartiet, Édouard Karemera og Matthieu Ngirumpatse, der nu er dømt for deres ansvar. De er dømt for både aktivt og passivt at have deltaget og ophidset andre til at dræbe tutsier.

Matthieu Ngirumpatse var formand for den regerende ”Nationale Bevægelse for Udvikling” og Karemera var hans nummer to. Domstolen erklærede dem begge for ledere i en kriminel sammensværgelse med henblik på at udrydde tutsi-befolkningen.

Planlagt folkemord

Édouard Karemera var således også indenrigsminister og ansvarlig for deres overgreb. Folkemordet skyldtes ikke et øjebliks dødbringende inspiration. Det var planlagt og partiets og regeringens hutu-militser og var trænet og beredt på opgaven. Militserne kaldtes civilforsvar.

Også andre forbrydere fra nedslagtningen af de 800.000 tutsier er dømt.

Udover uhyrlighederne i Rwanda flygtede mange medlemmer af hutu-militserne til nabolandet DR Congo, hvor de har været med til at gøre det land særdeles ustabilt.

FN-tribunalet blev oprettet i 1994, og det forsætter sit arbejde. Det er udpeget og finansieret af Sikkerhedsrådet.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.