- Jeg har altid troet, at vores branche var sikker på den måde, at man altid kunne finde job. Men nu er det hele vendt på hovedet, siger Nanna Toft, der er ved at uddanne sig som tjener.   Foto: Privat

Tjenereleven Nanna mistede sin praktikplads: 'Alt faldt lidt sammen'

7. maj, 06:00
Karrieren så lovende ud for tjenereleven Nanna Toft, der var i lære på en Michelin-restaurant. Den er nu gået konkurs, så hendes elevplads forsvandt fra den ene dag til den anden. Nu frygter hun, hvilket arbejdsmarked hun møder som udlært.

Det var en drøm, der gik i opfyldelse, da den 24-årige Nanna Toft fra Frederiksberg fik en elevplads hos Kadeau-koncernen, hvor hun skulle i lære som tjener på Michelin-restauranten Kadeau i København.  

Det er snart et år siden, at hun havde sin første arbejdsdag på restauranten, som i slutningen af marts måtte dreje nøglen om og begære sig konkurs.

Allerede en uge før, at størstedelen af Danmark blev lukket ned for at bremse smittespredningen af covid-19, var Nanna Toft og hendes kolleger blevet hjemsendt, da ledelsen ville udvise samfundssind ved ikke at holde åbent, forklarer hun.

En aften, mens hun var ved at se en film sammen med sin kæreste, tikkede en arbejdsmail ind. Hun regnede med, at det blot var en opdatering om, hvornår arbejdspladsen forventede at starte op igen.

Men hun fik et chok, da hun læste beskeden. Den indeholdt nemlig det triste budskab om konkursen.

- Faktisk kunne jeg ikke andet end at give mig til at græde. Det var som om, at alt faldt lidt sammen der, siger hun til A4 Arbejdsliv.

Nanna Toft er langt fra den eneste, der har mistet sin elevplads på grund af coronakrisen. Mange andre lærlinge og elever har fået opsagt deres praktikkontrakt, fordi virksomhederne ikke har turdet beholde dem i en tid, hvor stort set alle restauranter og caféer har været lukket ned.

LÆS OGSÅ: Frygt for eksplosion i mangel på praktikpladser: Foreslår lønkompensation for at tage lærlinge

På landets 10 største erhvervsuddannelser har 476 elever mistet deres læreplads som en konsekvens af den nedlukning af arbejdspladser, som coronapandemien har forårsaget. Det viser en undersøgelse, som Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier for nylig har lavet for at få et øjebliksbillede af praktikpladssituationen.

Ingen lærepladser i sigte

Værst ser det dog ud for eleverne på gastronom-, tjener- og receptionistuddannelserne. På tværs af de uddannelser har 6-7 procent af eleverne fået annulleret deres eksisterende praktikaftaler, viser en undersøgelse fra brancheorganisationen for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, Horesta.

Nanna Toft er udlært som kok, men hun har kastet sig ind i tjenerfaget med stor iver. Hun læser på Hotel- og Restaurantsskolen i Valby og var blandt andet med på skolens konkurrencehold, hvor hun sammen med en makker brugte sine to ugentlige fridage på at træne håndværk som flambering, cocktails og kødudskæring.

Der er en usikkerhed nu, hvor vi ikke kan komme på arbejde, fordi alle er sendt hjem eller sagt op
Nanna Toft, erhvervsskoleelev, Hotel- og Restaurantsskolen

Ambitioner mangler hun altså ikke. Men hun er gået fra en situation, hvor hun skulle have afsluttet sin uddannelse i starten af maj og allerede havde talt med sine chefer på Kadeau om at fortsætte, når hun var udlært, til ikke at ane, hvor hun lander.

Nu står hun med en uafsluttet praktik og frygter for, hvilket arbejdsmarked hun skal ud på.

- Først og fremmest er jeg nervøs, for vi står midt en krise, og der findes ikke nogle nye lærepladser lige nu. Plus jeg står og skal til at være færdig med min uddannelse, og jeg er meget bange for, hvordan verden ser ud, når jeg skal ud at søge job på restauranter, siger Nanna Toft.  

Alting er anderledes

Omkring 14.500 unge skal inden længe ud i praktik, da de i løbet af de næste måneder afslutter deres grundforløb på landets erhvervsskoler. Både politikere, interesseorganisationer og arbejdsmarkedets parter er bekymret for, om erhvervsskoleeleverne kan få en praktikplads, så de kan færdiggøre deres uddannelse.

Nanna Toft føler sig heldig, da hun har fået mulighed for at afslutte sin uddannelse ved at tage sidste del af sin elevtid som skolepraktik. Hun kan nu se frem til at skulle til svendeprøve d. 19. juni.

LÆS OGSÅ: Færre end forventet har mistet praktikplads: 'Lønpakkerne ser ud til at virke'

Ved siden af tager hun nogle teoretiske fag via fjernundervisning. Men det er specielt ikke at kunne se de andre elever i øjnene, fortæller hun. I det hele taget er der en noget trykket stemning blandt hendes medstuderende, oplever hun.  

- Der er en usikkerhed nu, hvor vi ikke kan komme på arbejde, fordi alle er sendt hjem eller sagt op, siger hun.

For sit eget vedkommende har Nanna Toft for første gang oplevet at være nervøs for, om hun kan finde et job, når hun forlader skolebænken. Hun er indstillet på for en stund at søge arbejde uden for den branche, hun står på vippen til at skulle træde ud i.

- Jeg har altid troet, at vores branche var sikker på den måde, at man altid kunne finde job. Men nu er det hele vendt på hovedet, siger hun.  


Nanna Toft med sin søster, da hun blev udlært som kok.