- Hvis Danmark skal have en stemme ude i den store verden, så bør vi gå sammen med vore nordiske broderlande. Vi kan ikke stå alene ovre i hjørnet og uden ressourcer råbe de andre lande op, siger Lars Liebst. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Tivolidirektør: 'Hvorfor skal Danmark være det dyreste land at rejse til?'

25. jun 2020, 17:10
Administrerende direktør Lars Liebst, kalder det ‘en af de værste og sværeste dage i Tivolis historie’, efter der er blevet fyret 233 ansatte. Men der er som bekendt lys i mørket, og det kræver ifølge direktøren, at Danmark træder ud af skyggen og tænker internationalt, hvis turismen skal tilbage på sporet.

Administrerende direktør i Tivoli Lars Liebst peger på tre tiltag, der igen skal få karussellen til at spinne i den københavnske forlystelsespark.

For det første skal der nedsættes en ekspertgruppe, der dybdegående skal analysere, hvordan dansk turismeindustri igen får gang i hjulene.

LÆS OGSÅ: Fyrer 233: ‘En af de sværeste dage i Tivolis historie’

Til ekspertgruppen har Lars Liebst allerede et råd. Der skal tænkes internationalt i kampen om at tiltrække turister; i hvert fald skandinavisk, men også gerne europæisk.

- Hvis Danmark skal have en stemme ude i den store verden, så bør vi gå sammen med vore nordiske broderlande. Vi kan ikke stå alene ovre i hjørnet og uden ressourcer råbe de andre lande op, siger Lars Liebst til A4 Arbejdsliv.

En af de værste og sværeste dage i Tivolis historie

Forslagene kommer på en dag, hvor Tivoli meddeler, at de afskediger 233 ansatte som følge af færre besøgende på grund af coronakrisen.

Sidste år havde Tivoli over 4,5 millioner besøgende og et resultat på 167 millioner kroner. I år er der forventninger om et kommende underskud på op imod 100 millioner kroner.

Torsdag udsendte Tivoli en pressemeddelelse, hvor Lars Liebst gav udtryk for, at han var berørt af situationen:

- Det ændrer dog ikke ved, at dagen i dag er en af de værste og sværeste i Tivolis historie. Det berører mig dybt, at det er blevet nødvendigt at sige farvel til så mange dygtige og loyale medarbejdere. Men mit håb er, at vi med denne spareplan kommer på benene igen og kan fortsætte den udvikling, som har været nøglen til Tivolis succes de seneste 25 år, lyder det fra direktøren.

Se mod Sverige og Norge

Lars Liebst spår, at der kommer til at gå et par år, før omsætningen i Tivoli når niveauet for rekordåret 2019. Derfor skal de besøgende vænne sig til kortere sæsoner og færre medarbejdere i Danmarks største turistattraktion, der dermed er en af krumtapperne i den danske turismeindustri.

Tiltag nummer to handler om momsen. Den skal være differentieret og lavere på produkter i turismeindustrien, mener Lars Liebst. Ligesom den er i eksempelvis Sverige og Norge, og som også brancheforeningen Horesta har været ude at foreslå. 

Udover at gælde hoteller og restauranter, skal det altså også gælde turen i Tivoli.

- Vi er det dyreste land at rejse til, og når så turisterne er landet, bliver de mødt af den højeste moms i Europa, siger Lars Liebst og fortsætter over i det tredje tiltag:

LÆS OGSÅ: Fyrer 313 ansatte: 'Den værste dag i vores historie'

- Hvorfor skal det være så dyrt at rejse rundt i Danmark? Bedre og billigere infrastruktur gør det nemmere for både danskere og turister at komme til København og tage en tur i Tivoli.

Sidste år omsatte danske turisme ifølge VisitDenmark for 132,5 milliarder kroner og beskæftigede 169.000 medarbejdere.