Tine Bryldkopier skræmmer mændene væk

20. maj 2013, 06:00
Ligestillingsminister Manu Sareen R synes, at der er synd, at flere mandlige studerende på socialrådgiverstudiet overvejer at falde fra, fordi der er for få haner i hønsegården.

De er i undertal, og de er ved at få nok.

Hver femte af de mandlige studerende på socialrådgiverstudiet, der overvejer at droppe ud, begrundet det med, at der er for få studerende af deres eget køn.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse blandt 1.027 socialrådgiverstuderende, som Als Research har lavet for Ministeriet for Ligestilling og Kirke.

"Det er rigtigt ærgerligt, fordi regeringen er meget optaget af at fremme et mindre kønsopdelt uddannelsesvalg," siger ligestillingsminister Manu Sareen (R).

Undersøgelsen rammer et ømt punkt.

Få mænd skævvrider hjælpen

I 2012 udgjorde mænd kun 15,5 procent af de nyoptagne studerende på socialrådgiverstudiet.

Samtidig er der flest mænd, der falder fra. Kun seks ud af ti får papir på, at de er socialrådgivere. Blandt kvinderne er tallet knap otte ud af ti.

"Det er problematisk, fordi en del af de borgere, som vi skal arbejde med som færdiguddannede socialrådgivere, er udsatte mænd," siger Katrine Gudmandsen, formand for Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende.

Hverken de studerende eller socialrådgiverne mener, at der skal være kønskvoter. De mener, at det er kan være vigtigt for folk i krise, at de har frit valg imellem en kvindelige og mandelig socialrådgiver.

"Hvis en far fra en problemfyldt familie gerne vil tale med en mand, og omvendt hvis en voldsramt kvinde godt vil tale med en kvinde, så skal det være muligt. Vi skal have flere mænd ind i faget," siger Niels Christian Barkholt, næstformand for Dansk Socialrådgiverforening.

Socialrådgiver? Er det ikke det samme som en sosu?

Den nye undersøgelse viser også, at de mænd, der har valgt at læse til socialrådgiver, ikke får den samme støtte fra forældre, venner og kærester, som kvinder gør.

Til dem er svaret fra ministeren kort og kontant.

"Drop fordommen om, at en socialrådgiver er en midaldrende kvindelig sagsbehandler, der giver borgere afslag på anmodninger. Det gælder både de kommende studerende og alle andre," siger ligestillingsminister Manu Sareen, der selv kender problematikken fra sin tid som pædagogstuderende.

"Der blev saftsusme også set skævt til mig, da jeg begyndte at læse," siger han.

Uvidenhed er også en modstander, som mandlige socialrådgiverstuderende må slås med. Flere fortæller for eksempel om pårørende, der troede, at en socialrådgiver er det samme som en sosu-assistent.

Rapporten forklarer manglen på viden sådan her:

"Socialrådgiverfaget er præget af, at ikke alle møder en socialrådgiver i løbet af deres liv eller opvækst, hvilket er en grundlæggende forskel i forhold til eksempelvis lærer- eller pædagogfaget."

Hår på brystet

Ifølge Dansk Socialrådgiverforening er løsningen på problemet tættere dialog med kommende og nuværende studerende.

Mændene skal have at vide, at rigtige mænd også kan arbejde med for eksempel tvangsfjernelser og jobformidling.

"Der er kvinder, der bruger udtrykket 'det kræver hår på brystet at være socialrådgiver', og det er faktisk rigtigt. Det er et krævende job, fordi der er konflikter med borgere og et stort arbejdspres ude i kommunerne, hvilket kan være udfordringer, der tiltrækker mænd til faget," forklarer Niels Christian Barkholt, næstformand for Dansk Socialrådgiverforening.

Rollemodel nummer et er væk

De studerende selv vil have forbilleder.

"Det er vigtigt, at flere mandlige rollemodeller står frem og fortæller, at faget også er for mænd," mener Katrine Gudmandsen, formand for Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende.

Ligestillingsministeren er enig.

"Tine Bryld er væk, og Hanne Reintoft har trukket sig lidt tilbage. Jeg kunne sagtens forestille mig en kampagne, der var med til at skabe nye kvindelige og mandlige rollemodeller," siger Manu Sareen og uddyber:

"Vi har et af Europas mest kønsopdelte uddannelsesvalg og dermed et kønsopdelt arbejdsmarked. For mig betyder det ikke så meget, at der bliver en fordeling på 50-50. Det betyder noget, at vi får fjernet de forhindringer, der er."

Mandlig socialrådgiver om jobbet

 

"Hvis man skal finde noget kliché-maskulint i mit fag, så kan man sige, at man får sig sådan én på opleveren. Du kommer til at sidde i nogle ekstremt konfliktfyldte rum, hvor det er dig, der har styrepinden, og som skal forsøge at bevare roen og tale folk ned, tale respektfuldt til folk og prøve at have empati med den dybt psykotiske mor, der ikke må se sit barn, og prøve at forstå hendes perspektiv."

 

Anonym mandlig socialrådgiver (fra spørgeskemaundersøgelsen)