Tilsyn frikender sig selv i giftsag

28. apr 2011, 11:40
Arbejdstilsynet frikender sig selv i giftsagen på LM Wind Power. Minister vil ændre regler så nye giftsager, hvor ansatte bliver syge, ikke gentager sig.

Vi har begået fejl, men har ellers fulgt loven.

Sådan konkluderer Arbejdstilsynet i en ny redegørelse om giftskandalen på LM Wind Power, hvor tusindvis af arbejdere er blevet udsat for  giftstoffet styren, hvoraf nogle af dem er endt med alvorlige sygdomme.

»De overordnede konklusioner på denne redegørelse er, at Arbejdstilsynet i forhold til LM Wind Power har ført tilsyn, reageret og fulgt op på en konsekvent og proportional måde,« skriver tilsynet i sin anden rapport.

Den dækker årene 1995-1999. En tidligere rapport fra 2000-2010 viste alvorlige arbejdsmiljøproblemer på LM Wind Power.

Frifinder sig selv

Flemming Ibsen, professor på Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, mener, at det er »dybt problematisk«, at Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen har undersøgt sig selv.

Han mener, at der er tale om en forventelig frifindelse.

"Det er en skandale for Arbejdstilsynet. De har i årtier kørt en procedure, der på ingen måde har forhindret, at LM Wind Power har påført en masse mennesker alvorlige helbredsmæssige skader. Man kan ikke betegne det som andet end skandaløst, når en virksomhed systematisk kan betale sig fra at påføre en masse mennesker skader og så fortsætte. Der skulle have været helt klare regler for, at man slet ikke måtte bruge styren," siger Flemming Ibsen.

Har begået fejl

Arbejdstilsynet indrømmer dog, at man kunne have gjort en række ting anderledes  i sine tilsyn for at forstå sammenhængen mellem følgende faresignaler om arbejdsmiljøet på LM Wind Power:

Arbejdstilsynet afgav i perioden 226 såkaldte reaktioner mod LM Wind Power, herunder var 81 reaktioner vedrørende kemiske arbejdsmiljøpåvirkninger som for eksempel styren.

Virksomheden blev anmeldt til politiet en række gange for at overskride arbejdsmiljølovgivningen og har betalt fire bøder på op til 140.000 kroner.

Arbejdsskadestyrelsen anerkendte ved udgangen af 2010, at 28 ud af 81 anmeldte arbejdsskader var relateret til kemi.

Minister vil ændre regler

Det er den anden redegørelse, beskæftigelsesminister Inger Støjberg  (V) modtager om Arbejdstilsynets egen rolle i sagen. Hun mener, at dele af tilsynet »kunne være gjort anderledes« – men også hun frifinder tilsynet.

"Jeg synes godt, man kan stole på Arbejdstilsynet som tilsynsmyndighed i fremtiden, for de har jo fulgt loven, som den ser ud," siger hun og tilføjer, at hun med syv nye initiativer i fremtiden vil forebygge sager som på LM Wind Power.

Overordnet set skal Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen koordinere sit arbejde internt bedre og samarbejde mere.

Men tiltagene er »ren kosmetik« mener professor Flemming Ibsen.

LO's sekretær med ansvar for arbejdsmiljø, Ejner K. Holst, mener, at ministeren bør erkende sit eget ansvar i sagen.

"Tilsynsmyndigheden har ikke haft ressourcer nok til at udføre det brede tilsyn. Hvis man skal klandre nogen, skal man klandre Beskæftigelseministeriet. Det er dem, der sidder med det politiske og det økonomiske ansvar for tilsynets rammer," siger han.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg mener ikke, man kan give ledelsen i Arbejdstilsynet ansvaret for, at der skulle gå 15 år, før man fik ændret reglerne.

LÆS OM MINISTERENS SYV NYE INITIATIVER SAMT DEN ANDEN REDEGØRELSE FRA ARBEJDSTILSYNET

FAKTA

Dette er den anden redegørelse, beskæftigelsesminister Inger Støjberg  (V) modtager om Arbejdstilsynets egen rolle i GIFTSAGEN PÅ LM WIND POWER.

LÆS OM MINISTERENS SYV NYE INITIATIVER SAMT DEN ANDEN REDEGØRELSE FRA ARBEJDSTILSYNET