Bjarne_Madsen
56-årige Bjarne Madsen er tillidsmand på industrivirksomheden Altuglas i Brønderslev. Foto: Privat

Tillidsmand med klar besked til a-kasse-turister: - Snyltere og nasserøve

1. sep 2020, 11:41
Bjarne Madsen har tidligere tordnet mod at give dagpenge til folk uden a-kasse-medlemskab, men accepterer modvilligt, at den nye arbejdsfordelingsaftale gør netop det. Til gengæld er han ikke i tvivl om, hvad han vil kalde dem, der melder sig ud igen, når ordningen ophører. Og det er ikke pænt.

Den længe ventede aftale om arbejdsfordeling blev en realitet natten til mandag efter langstrakte trepartsforhandlinger mellem Dansk Arbejdsgiverforening, Fagbevægelsens Hovedorganisation og den socialdemokratiske regering. 

Den nye arbejdsforlingsordning, der er beregnet til at redde op mod 30.000 lønmodtagere fra en fyreseddel ved at dele arbejdet op mellem de ansatte, indeholder et særdeles kontroversielt element. Medarbejdere kan fremover få dagpenge i hjemsendelsesperioden selvom de ikke er forsikrede i en a-kasse.

LÆS OGSÅ: Ny aftale giver ansatte uden a-kasse ret til dagpenge: "Ikke en ren badebillet" 

Netop det forslag har fået forbundsformænd såvel som menige fagforeningsfolk til at se rødt. En af de hårde kritikere var den 56-årige industriarbejder Bjarne Madsen, der er tillidsrepræsentant for de timelønnede på virksomheden Altuglas i Brønderslev.

- Der er mennesker, som har betalt til en a-kasse hele livet, og det er mangel på respekt over for dem - simpelthen. Man pisser folk op og ned ad nakken, hvis man bare går ind og giver dagpenge til dem, som ikke har ret til det, sagde Bjarne Madsen til A4 Arbejdsliv tilbage i juni. 

Men tillidsmanden er blødt op efter at have set de vilkår, der er blevet aftalt mellem arbejdsmarkedets parter.

Den udvidede dagpengeret gælder kun for ansatte på den midlertidige jobfordelingsordning, der skal samle op, hvor hjælpepakkerne slap. Når ordningen udløber og skal genforhandles til nytår, mister de ikke-forsikrede retten til dagpenge igen.

- Det er trods alt noget. Jeg er stadig ikke glad for idéen. Men jeg forstår godt, hvorfor man gør det. Der er jo også noget menneske i mig, siger han.

Redder dem, der er på vej ud over klippen

Bjarne Madsen, sidste gang vi talte sammen, ville du under ingen omstændigheder acceptere dagpenge til ikke-forsikrede. Hvad har ændret sig?

- Mit udgangspunkt er det samme. Jeg synes stadig ikke, det er i orden. Man har haft rig mulighed for at komme ind i kampen. Det skriger til himlen, at de kører på frihjul, siger Bjarne Madsen.

- Men det handler jo om eksistensgrundlag. Hvad er alternativet? Det kan jo blive bål og brand for de mennesker, der bliver sendt hjem. Jeg tror, nogle vil ryge helt ud over klippen, hvis ikke vi giver dem den håndsrækning, tilføjer han.

LÆS OGSÅ: Fagforbund i oprør over kontroversielt dagpengeforslag: 'Har ikke medlidenhed med dem'

For at få den ekstraordnære dagpengeret, skal man indbetale tre måneders medlemsskab for hver måned, man får supplerende dagpenge. Det, mener Bjarne Madsen, er helt rimeligt ud fra den gamle vending om at yde før man kan nyde. 

Men tre gange a-kasse-kontingent på omtrent 500 kroner bliver det omkring 1500 kroner om måneden, hvor man samtidig kan få op til 23.000 kroner i dagpenge, påpeger han. Den normale dagpengesats forhøjes nemlig med 20 procent til ca. 143,50 kroner i timen for personer på den midlertidige arbejdsfordeling.

- Det er jo en god forretning for dem, der ikke var medlemmer før. Og så har jeg ikke sagt for meget, siger Bjarne Madsen, der mener, at prisen - over en længere periode - burde være tættere på én til én med det beløb, som folk trækker ud af a-kasserne.

Snyltere og nasserøve

Tillidsmanden har derfor stadigvæk sine tvivl ved at lukke de ikke-forsikrede ind i varmen. Også selvom det bliver midlertidigt. Langt de fleste af kollegerne på fabrikken i Brønderslev er enige, fortæller han. 

- Men hvis den her aftale er det, der skal til, for at vi kan holde den gående med gutter og gutinder, der kan beholde deres arbejde, så er det okay med mig. Mere dumt svin er jeg ikke, siger Bjarne Madsen med henvisning til, at ordningen netop er indført for at bevare titusindevis af arbejdspladser.

LÆS OGSÅ: 3F: Trepartsaftale er et opgør med udhulet dagpengesats

- Men jeg håber så også bare, at de ikke-forsikrede vil se lidt i bakspejlet og tænke over, at nu har vi hjulpet dem denne her gang. Så burde man nok deltage i fællesskabet fremadrettet. Der kan jo komme andre situationer, hvor man har brug for det sikkerhedsnet, tilføjer han.

Tillidsmanden har dog ikke pæne ord til overs for de mennesker, der kunne finde på at melde sig midlertidigt ind i en a-kasse, hæve 23.000 kroner om måneden og så melde sig ud det øjeblik, ordningen ophører til nytår:

- Må jeg være ligefrem? Jeg vil kalde dem snyltere af værste karakter. Nasserøve!