Skraldemændene hos Aalborg Forsyning har ikke et dårligt arbejdsmiljø, mener de. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Strejke afblæst: - Havde det dårligt med, at det skulle gå ud over borgerne

14. jan, 16:19
Tidlig tirsdag morgen nedlagde skraldemænd arbejdet i Aalborg, fordi de var utilfredse med en række artikler, der var blevet skrevet i mediet Nordjyske. De mener ikke, at de arbejder under et dårligt arbejdsmiljø, som der stod i artiklerne. Journalisterne bag artiklerne mener ikke, at de har skrevet noget, der ikke er rigtigt.

Tirsdag morgen nedlagde skraldemændene hos Aalborg Forsyning af en helt usædvanlig årsag arbejdet:

- Vi gjorde det udelukkende for at vise, at det, der var skrevet i Nordjyske, ikke var korrekt. Og det er lykkedes.

Det siger Jan Jessen, der er tillidsmand for renovationsmedarbejderne hos Aalborg Forsyning, og henviser til, at de fleste danske medier tirsdag har skrevet om den usædvanlige arbejdsnedlæggelse.

LÆS OGSÅ: Efter usædvanlig arbejdsnedlæggelse - Nu arbejder skraldemænd igen

Skraldemændene er utilfredse med, at Nordjyske har skrevet en række artikler om dårlige arbejdsforhold. Senest har anonyme skraldemænd udtalt til den nordjyske avis, at der var et dårligt psykisk arbejdsmiljø, og at det var fyringsgrund at udtale sig til medierne.

Det billede kan Jan Jessen imidlertid ikke genkende:

Jo det gjorde jeg, og det var forkert. De mails var sendt til byrådet, og derfor troede jeg, at de var offentligt tilgængelige. Jeg syntes, at mine kolleger skulle se, hvad der blev sagt om vores arbejdsplads. Men det, ved jeg nu, var forkert
Jan Jessen, tillidsmand for renovationsmedarbejderne ved Aalborg Forsyning

- Jeg synes, at de skal have bedre dokumentation end blot at tale med nogle få anonyme kilder. Hvis arbejdsforholdene var så dårlige, så havde vi parkeret vores biler for længe siden, siger han til A4 Nu. 

Jan Jessen, i en af artiklerne står der blandt andet, at du havde hængt mails op på en opslagstavle i kantinen fra medarbejdere, der havde klaget over arbejdsmiljøet til byrådet. Passer det ikke?

- Jo, det gjorde jeg, og det var forkert. De mails var sendt til byrådet, og derfor troede jeg, at de var offentligt tilgængelige. Jeg syntes, at mine kolleger skulle se, hvad der blev sagt om vores arbejdsplads. Men det, ved jeg nu, var forkert, siger Jan Jessen.

Dybt personlige mails

Jan Jessen har tirsdag morgen været i kontakt med to af de journalister fra Nordjyske, der har skrevet artiklerne. Han har ikke tænkt sig at gøre mere ud af sagen.

- Vi talte mest om arbejdsnedlæggelsen i dag. De ville blandt andet høre, om det var mig, der havde opfordret til arbejdsnedlæggelsen, og det kunne jeg fortælle, at det var det ikke. 

Vi overvejede på et tidspunkt, om det ville være bedre bare et køre et par skraldebiler op foran Nordjyske
Jan Jessen, tillidsmand for renovationsmedarbejderne ved Aalborg Forsyning

Til DR Nordjylland forklarer Caspar Birk, der er en af Nordjyske-journalisterne bag artiklerne, at han forstår, at det kan være ubehagelig at læse kritik om sin arbejdsplads. Men at han kan godt stå på mål for det, der er skrevet:

- Men det ændrer ikke ved, at det er dokumenteret, at flere har haft et psykisk dårligt arbejdsmiljø, og det er der også flere, der har derude i øjeblikket, siger Caspar Birk og tilføjer:

 - Det var dybt personlige, private mails fra to sygemeldte og nu opsagte medarbejdere, hvori det var blevet beskrevet, at de havde fået depression og sågar selvmordstanker på baggrund af det psykiske arbejdsmiljø, de har oplevet derude.

Han forklarer yderligere, at avisen aldrig har skrevet, at det var alle, der oplevede et dårligt arbejdsmiljø.

LÆS OGSÅ: Svend tog fyreseddel for kollega: 'Det varmer'

Efter fire timers arbejdsnedlæggelse genoptog skraldemændene arbejdet:

- Vi havde det dårligt med, at det skulle gå ud over borgerne. Derfor arbejder vi også længere i dag, så alt skrald bliver hentet. Vi overvejede på et tidspunkt, om det ville være bedre bare et køre et par skraldebiler op foran Nordjyske, siger Jan Jessen.