- Jeg synes i høj grad, det er påkrævet at få menneskerettighedsdomstolen til at kigge på Danmarks meget specielle system, hvor de her sager afgøres af et politisk udvalg uden konkrete begrundelser for afslagene, siger direktør på Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Opfordrer politikere til at holde fast i afgørelser: "Et retssikkerhedsmæssigt sort hul"

22. dec 2019
Syg irakisk kvinde får nu ja til statsborgerskab. Regeringen burde stå på mål for de usædvanlige danske procedurer, siger direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Tildeling af statsborgerskab til syge er "et retssikkerhedsmæssigt sort hul."

Efter en klar advarsel fra Udlændinge- og Integrationsministeriet om, at Danmark kunne være på vej til at bryde Danmarks internationale forpligtelser, valgte Folketingets Indfødsretsudvalg på et møde for nyligt ifølge Politiken Søndags oplysninger at tildele en syg irakisk kvinde statsborgerskab på dispensation fra de normale kriterier.

LÆS OGSÅ: Ansatte opsagt: Minister klar til at føre kniven i aflivning af pendler-vagthund

Indfødsretsudvalget har ellers hele to gange tidligere afvist, at hendes sygdom kunne berettige hende til at få dispensation fra eksempelvis sprogkravet.

Beslutningen om at give kvinden statsborgerskab sker efter, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for nyligt gik ind i sagen.

Direktør på Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen vurderer over for Politiken Søndag, at et statsborgerskab til kvinden vil få menneskerettighedsdomstolen til at droppe sagen igen, hvilket vil ærgre ham, da sagen er meget principiel.

- Jeg synes i høj grad, det er påkrævet at få menneskerettighedsdomstolen til at kigge på Danmarks meget specielle system, hvor de her sager afgøres af et politisk udvalg uden konkrete begrundelser for afslagene. Der er tale om et retssikkerhedsmæssigt sort hul, og derfor ville det klæde regeringen og Folketinget næste gang at holde fast i et afslag og på den måde få menneskerettighedsdomstolen til at kigge på det – og altså stå på mål for det, de gør, siger han til Politiken Søndag.

Han mener, at der blandt de mange andre afslag, som udvalget hvert år giver, kan ligge tilsvarende sager, som bare ikke indbringes for menneskerettighedsdomstolen, og som derfor ikke omstødes af udvalget.

- Hele det her forløb viser jo, hvor svært det er at komme igennem med sine rettigheder over for Folketingets indfødsretsudvalg på det her område. Du skal vinde i byretten, og du skal ned forbi menneskerettighedsdomstolen, og så skal man i sidste ende vride armen om på udvalget ved, at ministeriet siger til udvalget, at de skal give dispensation, hvis de ikke vil bryde konventioner, siger han til Politiken Søndag.