AVISEN.DK: Tilbage på jobbet: Sådan overlever du januar

2. jan 2012
Mandag den 2. januar er for mange en utaknemmelig arbejdsdag. Forude venter en lang, kold og mørk måned med minus på kontoen og plus på sidebenene. Her er fem råd til, hvordan du hjælper humøret på vej.

Julen er slut, det er mørkt og koldt, og der er længe til næste ferie.
Uoverskueligt? Ja, vil nogle mene.

I hvert fald svarer otte procent af danskerne, at de lige så godt kan blive hjemme fra arbejdet mandag 2. januar.

De vil nemlig ikke få lavet noget alligevel, viser undersøgelsen, der er foretaget af analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk.

Jeanett Bonnichsen er psykolog og direktør i Center for Stress og Trivsel. Hun har mange års erfaring inden for rådgivning om psykisk arbejdsmiljø og stress bag sig.

Her giver hun seks råd til, hvordan du holder humøret højt i et af årets mest udskældte måneder.

1. Lad op!

Første arbejdsdag efter juleferien hedder for de flestes vedkommende mandag den 2. januar. Det efterlader ikke meget tid til at komme sig efter nytårsaftens udskejelser. Ifølge Jeanett Bonnichsen er det derfor vigtigt, at man sørger for at lade ordentligt op, inden det bliver mandag morgen.

"Har man festet nytårsaften, handler søndagen om at lade op på den måde, man bedst kan lide. For nogle handler det om at ligge på sofaen og se fjernsyn, for andre handler det om komme ud og løbe eller gå nogle ture. Det vigtigste er, at man får gjort det, der gør én mest frisk og klar i hovedet til at gå på arbejde mandag," siger hun.

2. Forkort ugen

Er denne ene opladningssøndag ikke nok, kan det for nogle være en hjælp at forkorte ugen, der venter. Skub derfor eventuelt ugestarten til onsdag. Så er der ikke så længe til weekend, og ugen kan pludselig virke mere overskuelig.

3. Forbered en frisk start

Allerede før nytår kan man hjælpe sig selv til en blid start i januar. Sørg derfor for at have ryddet op, inden du er gået på ferie, så der ikke ligger bunker på skivebordet og venter på dig, når du kommer tilbage.

"Det gør det meget mere dejligt og overskueligt at komme tilbage på arbejde," siger Jeanett Bonnichsen.

4. Forkæl dig selv

Er og bliver januar bare forfærdelig, fordi det er mærk og koldt, så bør man ifølge Jeanett Bonnichsen, i højere grad søge ind i noget af det, man godt kan lide at lave, når man har fri.

"Brug derfor fritiden på at læse gode bøger, invitere gæster eller i det hele taget gøre flere af de ting, du finder nydelsesfuldt," lyder hendes råd.

5. Snyd hjernen

Er disse metoder ikke nok, kan man snyde hjernen mere bevidst. For eksempel findes der lamper, der udsender et særligt lys, som udgør en slags erstatning for sollys. Derudover kan man sørge for at dyrke mere motion.

Begge dele er ifølge Jeanett Bonnichsen en saltvandsindsprøjtning til humøret og er med til at modvirke en snigende vinterdepression.

6. Drop selvmedlidenheden!

Derudover er der en sidste ting, man skal huske på:

"Det værste man kan gøre, er at gå rundt og synes, at det er 'åhh så synd for mig', og sige til sig selv: 'hvor er det hårdt, og hvor har det været en lortejul'. Det kommer man ikke langt med, andet end at det hele bare kommer til at gøre lidt mere ondt," siger Jeanett Bonnichsen.