Til kamp i bokseringen mod nedslidning

21. apr 2011
Usunde vaner tager livet af de ufaglærte og deres arbejdsevne. Mange ender på førtidspension og efterløn. Det skal et nyt projekt lave om på.

Med sved på panden og paraderne oppe kæmper 12 nedslidningstruede håndværkere for at beholde deres arbejde.

”Hvorfor fløjter du ikke, Allan? Er du sur?” råber en sveddryppende skyggebokser med et glimt i øjet, mens resten af holdet griner lydløst – af mangel på luft.

Det er sen eftermiddag. Et mødelokale i København fuld af røde lædersofaer, dyr kunst på væggene og grønne planter – der lugter langt væk af kaffe og basser – er for en stund omdannet til træningslokale.

Her bokser og sveder en gruppe chauffører, håndværkere og vvs’er, der alle er truede af nedslidning efter et hårdt arbejdsliv.

En af dem er den 47-årige buschauffør Allan Aistrup, som for snart et år siden fik sat sin verden i et helt nyt perspektiv, da han fik en blodprop i hjertet.

"Det var godt nok et chok," siger han og gyser ved tanken om at forlade kone og børn, mens han skyggebokser ud mod de truende, grå skyer over Københavns Havn.

Derfor sprang han straks til, da hans chef i CityTrafik gav ham tilbuddet om at blive en af 12 ufaglærte arbejdere truet af nedslidning i projektet ’Sund på arbejde’.

I dag træner Allan Aistrup flere gange om ugen for at kunne beholde arbejdet og fællesskabet med kollegerne mange år endnu.

Sundhed smitter

Projektet 'Sund på arbejde' blev sat i søen i januar af PensionDanmark, der forsikrer 592.000 ufaglærte danskere. Det skete i samarbejde med Gigtforeningen, Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse.

Formålet er at rette projektøren mod forebyggelse af sygdom og nedslidning.

”'Sund på arbejde' skal sætte fokus på, hvor vigtigt det er at investere i sig selv,” forklarer Lisbet Gamborg, sundhedscoach og tovholder på projektet.

Ufaglærte er nemlig dem, der dør tidligst, har mest hang til alkohol og smøger. Og dem, der bliver mest nedslidte og derfor ryger på førtidspension og efterløn.

”Dem vil vi gerne hjælpe med at få et sundere liv, for at de kan blive længere på arbejdsmarkedet,” siger Lisbet Gamborg, sundhedscoach og tovholder på projektet.

Sundhedsambassadører

Formålet er at gøre dem til en slags sundhedsambassadører over for deres kolleger, så færre bliver nedslidte og langtidssygemeldte på grund af problemer med helbredet.

De 12 deltagere mødes hver anden uge og skal frem til sommer snuse til madlavning, rygestop og sveddryppende motion på den sjove måde, som for eksempel boksning, vandmotion, yoga og spinning.

”Fællesskabet er meget mere vigtigt end nyt løbeudstyr og lækre stier. De vil gerne have et hold og lave noget sammen med kollegerne,” forklarer Lisbet Gamborg, mens hun råber opmuntrende til dem, som forpustede sænker paraderne og lister diskret bort.

Det er hårdt, når man er vant til at sidde stille, og en håndfuld kilo for meget på sidebenene er en udfordring for selv små hop på stedet.

Men af dem, der trods træthed hopper og skyggebokser til sveden springer, er buschauffør Allan Aistrup.

"Jeg har kørt mange ruter og ved, hvor alle de bedste slagtere ligger i byen," forklarer Allan Aistrup med sved på panden efter dagens boksetræning.

Cykelhold med ti kolleger

Men han har slet ikke lyst til de usunde vaner mere. Og det er ikke kun fordi, hans kolleger holder ham oppe på tæerne på de grønne takter.

For Allan Aistrup fungerer - helt efter planen med projektet - som en art sundhedsambassadør over for sine stillesiddende og velvoksne kolleger.

Siden projektets start i januar har han startet et cykelhold med ti kollegiale cykelmyg, svømmer med endnu en kollega og smutter sundhed ind i snart sagt alle kurser.

"Det er fedt, at jeg kan motivere mine kolleger,” siger sundhedsambassadøren og forsvinder i sine egne tanker.

”Men nu skal vi til at have fokus på kosten."

Maven hænger stadig ud over buksekanten og kroppen knirker en smule, når han sidder bag rattet i CityTrafiks bybusser. Det - og dagens mange smøger - plejede ikke at genere ham.

Men smøgerne er lagt på hylden, kroppen gør mindre ondt og maven skrumper langsomt ind bag bukselinningen.

Maven er allerede seks kilo mindre, og cyklen er det nye offer for nedslidning.

Sund på arbejde

Projektet er sat i søen for at rette projektøren mod forebyggelse af nedslidning og for at give deltagerne inspiration til et sundere liv.

De 12 deltagere snuser undervejs til madlavning, rygestop og sveddryppende motion på den sjove måde, for eksempel boksning, vandmotion, yoga og spinding.

Samtidig har alle en skridttæller, så de kan holde øje med dagens stille motion.

Projektet har PensionDanmark som tovholder i samarbejde med blandt andre 3F, Gigtforeningen, Hjerteforeningen, og Kræftens Bekæmpelse.