3F'er til Enhedslisten: Fingrene væk fra vores overenskomster!

17. okt 2019

Peter Bøgh Kjærulff

Udlært tømrersvend, formand for byggegruppen, 3F Frederiksborg, medlem af Erhvervsskolen Nordsjællands bestyrelse og formand for uddannelsesudvalget for træfagene på Erhvervsskolen Nordsjælland.

Det hele startede med et facebookopslag: Enhedslisten kalder til OK20 Konference. Men allerede her hopper kæden af. For parti og overenskomst har intet med hinanden at gøre. Der er to parter i en overenskomst, og her er de politiske partier ikke én af dem – uanset partifarve.

LÆS OGSÅ: Tæt på bankerot: Nu tjener Peter 32 millioner om året

Dette sikre at forhandlingerne ikke rammes af disse tiders politikershows, som godt kan virke lidt som en revy eller et reality-program. For prøv at tænke sig, hvis der gik valgkamp og meningsmålinger i vores løn- og arbejdsforhold. Jeg kan i hvert fald godt forestille mig, hvilket cirkus vi måtte åbne op for i de fremtidige valgkampe.

Overenskomsterne bygger på tillid mellem arbejdsgiverne og arbejderne, og den må og skal vi altid værne om. Det må aldrig blive sådan, at hvis én af os ikke får vores vilje i en forhandling, så truer vi med at gå til ”mor” og ”far” afhængig af, hvem af vores politiske samarbejdspartnere, som måtte sidde i statsministerstolen.

Men inden jeg nu bliver skudt i skoen, at folkestyret aldrig må blande sig, så er det også vigtigt at anerkende, at vi i alleryderste tilfælde kan komme i en situation, hvor dette kan være afgørende for samfundets ve og vel.

Derfor er det også en kæmpe bombe under tilliden, når Enhedslisten indkalder til en konference, hvor der bl.a. skal diskuteres strategi for overenskomsterne. F.eks. skal Enhedslistens arbejdsmarkedsrådgiver, Jakob Nerup, holde oplæg under overskriften ”Der er råd til en god overenskomst”. Jeg kan samtidig læse på Facebook, at Jakob egentlig blot mener, at oplægget er en form for servicemeddelelse på linje med at supermarkedet over højtaleren annoncerer, at de åbner endnu en kasse. Men her mener jeg, at han netop tager fejl.

For hvis nogle politiske partier begynder at kloge sig på virksomhedernes råderum, så åbner også op for at borgerlige politikere, uden kritik, pludselig kan kloge sig på; om en evt. lønstigning vil overophede den danske økonomi.

Vi kan jo risikere at stå i en situation, hvor det kan skade vores forhandlinger, fordi vores modpart bliver bange for, at vi skal have godkendt en overenskomstfornyelse hos arbejderpartierne. Sådan ville jeg i hvert fald have det, hvis eks. Venstre eller Konservative indkaldte arbejdsgiverne til OK20-Konference.

Enhedslisten har simpelthen misforstået sin rolle i den danske model, hvis partiet tror de skal ind og spille rollen, som arbejdsmarkedsrådgiver for de faglige aktive. Uanset, hvor tilfældig og velment, Jakob Nerup og resten af Enhedslisten prøver at få denne konference til at lyde, så skal politikerne kort og godt holde snitterne fra vores overenskomstforhandlinger.

Det er ikke – og det bliver aldrig – politiske partiers opgave at skulle rådgive eller vejlede nogle af parterne i igangværende overenskomstforhandlinger.

Derfor forstår jeg ganske enkelt ikke at man, på den måde, tør gamble med arbejdernes overenskomster når man samtidig kalder sig selv et arbejderparti.

I bedste fald opnår Enhedslisten med deres utidige indblanding at legitimere politisk indblanding fra partierne – og dermed også fra arbejdsgivernes politiske samarbejdspartnere. Men i værste fald formår de at skabe en kæmpe forvirring blandt arbejderne selv, da det åbenlyst kan udviske forskellen på en fagforening og et parti.

Jeg forventer egentlig at et selvudråbt arbejderparti som Enhedslisten naturligvis har gjort sig disse overvejelser.

Der skal under alle omstændigheder lyde en opfordring til alle partier, som skulle dristige sig til at afholder aktiviteter til de nuværende eller fremtidige overenskomstforhandlinger: Drop det!

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her