- Der er behov for, at nogle andre giver en mad, for man har ikke selv tid til det, siger Johanne Schmidt-Nielsen, der ikke genopstiller ved dette valg. I stedet tiltræder hun som ny generalsekretær for Red Barnet. Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Arkiv

Johanne Schmidt-Nielsen: Hukommelsen svigtede midt i debat

9. maj 2019
Hvordan overlever de travle kandidater en lang valgkamp? To erfarne eks-politikere, Johanne Schmidt-Nielsen og Christine Antorini, giver gode råd.

Under en valgkamp har kandidaterne fokus på mærkesager og de rette argumenter, men der er også meget andet at holde styr på. For eksempel hvordan man får tid til at sove og spise.

Et godt hold af hjælpere er helt afgørende, fortæller to politiske veteraner, Johanne Schmidt-Nielsen og Christine Antorini, der selv har prøvet at overleve en valgkamp på hvidt brød og dårlig kaffe.  

Johanne Schmidt-Nielsen var kun 24 år, da hun første gang blev kastet ud i en valgkamp som spidskandidat for Enhedslisten. Hendes vigtigste erfaring var, at uden et godt hold af hjælpere ville man både sulte og stresse. Politik er en holdsport, pointerer hun.

- Det nytter ikke, man selv skal sidde under en debat og tænke på, hvordan man kommer hen til det næste arrangement. Man skal kunne koncentrere sig om at være, hvor man er og ikke tænke på, om man kan nå toget. Der er behov for, at nogle andre giver en mad, for man har ikke selv tid til det, siger Johanne Schmidt-Nielsen, der ikke genopstiller ved dette valg. I stedet tiltræder hun som ny generalsekretær for Red Barnet.

Den tidligere socialdemokratiske undervisningsminister Christine Antorinis indrømmer, at hendes vigtigste råd til de travle kandidater kan lyde deprimrende. 

- Man vinder ikke valget i en valgkamp, man vinder det i årene imellem. Langt de fleste kommer ikke ind, første gang de stiller op. Jeg gjorde i hvert fald ikke. Derfor skal man de første par gange se valgkampen som en demokratisk træningsbane, siger Christine Antorini, der forlod politik i oktober i fjor og i dag er direktør for LIFE-læringscentret i Novo Nordisk Fonden.

Netop alle de frivillige omkring kandidaterne mener Christine Antorini er de usynlige helte i valgkampen.

- Man er sgu gutter på et hold, hvor alle spiller en rolle, uanset om man sidder på bænken eller scorer målene. Derfor har jeg en kæmpe respekt for alle, der arbejder frivilligt under en valgkamp. De tager en enorm tjans for demokratiet uden at få en krone for det, siger hun.

Et kram, når det går ad helvede til

Men det er ikke kun praktiske ting, ens holdspillere skal bakke op med. Ifølge Johanne Schmidt-Nielsen er krammet, når det går ad helvede til mindst lige så vigtigt som kaffen og den sammenklappede rugbrødsmad.

- Jeg sad i TV-programmet ”Mød partierne” med Jens Olaf Jersild, som interviewede mig. Pludselig kunne jeg ikke huske, hvor de sidste 30.000 job af 100.000 nye job i vores plan skulle komme fra. Da jeg gik ud af tv-studiet, tænkte jeg, at ”nu ryger vi ud af Folketinget”. Men der stod nogle til at klappe mig på skulderen og give mig energi til at stille op foran kameraerne dagen efter, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Christine Antorini har også mange gange prøvet ikke at kunne sove, specielt efter intense debatter, hvor adrenalinen stadig pumpede rundt i kroppen, kunne det være svært. Men mere end en god nat søvn savnede hun dog ordentlig mad, når der var valgkamp.

- Det er lige så spændende og dramatisk, som det er usundt at køre valgkamp. Du løber, cykler og kører konstant fra det ene arrangement til det andet. Man har derfor ikke frokostpauser, så man spiser alt for meget hvidt sandwichbrød og alt for lidt grøntsager. Man kan ikke spise salat i en bil, siger hun.

Kroppen kan blive meget medtaget af en valgkamp, erkender Johanne Schmidt-Nielsen, der altid blev syg, når valget var ovre. Men voldsommere var det dog, da hun fik hold i ryggen under en valgkamp og blev nødt til at arbejde, mens hun blev kørt hen til kiropraktoren.

- Mens jeg sad i bilen, gav jeg et interview. Man har simpelthen ikke tid til pauser, men det bliver man nødt til at tage sig, siger hun.

Meningsmålinger er vigtige for kampgejsten

Begge de to erfarne politikere punkterer myten om, at man kan ignorere meningsmålinger under en valgkamp. Johanne Schmidt-Nielsen har i hvert fald aldrig mødt nogle, der ikke blev påvirket af vælgenes dom.

- Politikere siger altid, at meningsmålinger er ligegyldige, og det kun er resultatet på valgdagen, der tæller. Men alle de politikere, jeg kender, er voldsomt påvirket af meningsmålingerne. Humøret og energiniveauet stiger og falder dag for dag alt efter, hvordan målingerne ser ud, siger hun.

Efter både at have prøvet at føre og været bagud peger Christine Antorini på, at specielt de frivillige kan blive påvirket af  meningsmålingerne.   

- Hvis du er langt bagud på point, kan du måske godt motivere dig selv, men det er rigtig svært at motivere de frivillige, siger hun.