Arkivfoto. Foto: Jørn Deleuran/Ritzau Scanpix

Tidligere topdirektør: Sundhedsvæsenet skaber ulighed

9. dec 2019
Med penge og netværk blev Michael Rothmann behandlet for kræft i Prag. I dag siger de læger, der tilbød ham livsforlængende behandling, at han er rask.

- Uanset om du er murer eller bankdirektør, så bør du jo kunne få den samme behandling, siger Michael Rothmann.

LÆS OGSÅ: Christian Kjær sender brev til Trump: Hjælp os!

Han er tidligere bankdirektør, har et stærkt netværk og lægerne siger til ham "tillykke, du er sgu rask".

Men rask var han ikke for fem år siden. Her fik den nu 66-årige Michael Rothmann konstateret prostatakræft, fortæller han til B.T.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Lægerne tilbød ham livsforlængende handling, som blandt andet betød kastrering og hormonbehandling. Han skulle desuden forvente vandladningsproblemer, rejsningsbesvær og problemer med at holde på afføringen.

Det liv havde Michael Rothmann ikke lyst til at leve, og med hjælp fra netværket blev han behandlet med protonbehandling på en klinik i Prag.

Fem år efter siger han til B.T., at han er skuffet, og at det ikke kan være rigtigt at nogle læger ikke gider hjælpe mere, end de egentlig behøver.

LÆS OGSÅ: Her tjener du 47.000 om måneden

Behandlingen kostede ham 350.000 kroner, og det frustrerer ham, at man skal være "stærk" for at få den rette behandling.

Formanden for Danske Patienter, Morten Freil, giver Michael Rothmann ret og siger til avisen, at han er et "skoleeksempel på en type patient, der [...] har større chance for at overleve en alvorlig diagnose.:

- Vi ved, at dem, der har den længste uddannelse og de stærkeste pårørende, får de bedste behandlinger, og på den måde er sundhedsvæsenet med til at skabe ulighed.

Hos Kræftens Bekæmpelse mener administrerende direktør Jesper Fisker, det er naivt at tro, uligheden helt kan forsvinde, men har fokus på at løse den stigende forskel mellem rig og fattig i kræftbehandlingen.

- Uanset hvor mange kompetencer, man har, så må man forvente at kunne få en ordentlig behandling. Vi kan ikke være andet bekendt, siger direktøren til B.T.

LÆS OGSÅ: Dansk sangerinde ramt af frygtelig sygdom: Aflyser alt