Tidligere psykiatrisk patient: De psykisk syge skal have hjælp nu!

Jesper_Park_van_der_Schaft_1650px
12. okt. 2020 12.49
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

DEN 10. OKTOBER var det World Mental Health Day og på dansk Sindets Dag. Hver eneste år omkring Sindets dag, så er der politikere, som påberåber, at nu skal der gøres noget for at hjælpe de psykisk syge, deres nærmeste og ansatte på det psykiatriske område. Men ellers bliver der mere eller mindre ikke gjort noget for psykiatrien!

LÆS OGSÅ: Arbejdsplads har byttet kontoret ud med en café: Træt af hold øje med hinanden-kulturen

Desværre har vi set, hørt og/eller læst i de forskellige medier, hvordan personer med psykisk sygdom enten har slået personer ihjel eller sat ild i egen lejlighed. Før deres forfærdelige handlinger, har de prøvet at få hjælp fra psykiatrien, men er blevet afvist. Og deres nærmeste har også råbt op, at hvis personerne havde fået hjælp, så ville det ikke have udført de forfærdelige handlinger.

Er hjælpen stor og bred nok, når ca. 18 personer dagligt prøver på at begå selvmord og knap 2 af dem lykkes med det?
Jesper Park van der Schaft, tidl. psykiatrisk patient

Der ville have været ramaskrig, hvis kræftpatienter var blevet nødt til at udføre forfærdelige handlinger, fordi de var blevet overset og overhørt, som mange psykisk syge desværre er blevet.

LÆS OGSÅ: Hvad gør man med angst og depression i coronatider: Få svar her

Det undrer mig også, at når der tales om at hjælpe de psykisk syge, så er det (næsten) kun unge under 25 år, som man fra politisk side vil hjælpe. De unge under 25 år kan få gratis psykologhjælp. Undskyld mig, men hvad med den person, som er på kontanthjælp og er midt i 30’erne eller i 50’erne, som har brug for psykologhjælp. Hvorfor skal den 30-årige eller 50-årige betale for hjælp fra psykolog, mens den unge under 25 år kan få gratis hjælp? Efter min mening, så bør det ikke være alderen, som skal være afgørende om kan få gratis psykologhjælp - men økonomien!

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.

Vi kan læse, se og høre om overbelægning på de psykiatriske hospitaler, hvor patienter, som evt. har angst, bliver indlagt hos patienter med helt andre andre diagnoser, fordi der er fuldt ud optaget på angstafdelingen, eller de må sove på gangen/fællesarealer.

LÆS OGSÅ: Tidligere psykiatrisk patient: Tak til jer, der kæmper for psykisk syge!

På det psykiatriske område, så er politikerne ved at lave en 10 års plan, og der skal først forhandles om det ud i fremtiden. Tænk, hvis kræftpatienter skulle opleve det, som psykiatriske patienter oplever. Fx at blive indlagt på en anden afdeling end en kræftafdeling eller først få hjælp senere, fordi der lige skal laves en 10-års plan. Selvfølgelig er der hjælp at hente – både i social- og i behandlingspsykiatrien.

Men er hjælpen stor og bred nok, når ca. 18 personer dagligt prøver på at begå selvmord og knap 2 af dem lykkes med det?

Det er nu psykisk syge skal have hjælp, og ikke når 10 års planen er færdiglavet.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].