Klaus_Krogsb__k_1650_px

Tidligere LO-konsulent: Et velment råd til topmødet om ældreplejen

25. sep 2020, 14:29

ÆLDREPLEJEN BLEV for alvor sat til debat med TV2-dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’ og de skjulte optagelser fra to demente borgeres bolig på Huset Nyvang i Randers og Kongsgården i Aarhus.

LÆS OGSÅ: Headhunter om aldersdiskrimination: 'Hvis de siger, de ikke har gjort det, er det løgn'

- Dét, vi ser på optagelserne, er slet ikke i orden, og det kan og skal hverken forsvares eller forklares. Det er til at få ondt i maven over, sagde FOA’s formand Mona Striib og understregede, at personalet i årevis har råbt op om manglende ressourcer og hårdt psykisk arbejdsmiljø.

Dokumentaren fik sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke til - sammen med Ældre Sagen, FOA og KL - at invitere til et topmøde om ældreplejen, som finder sted onsdag den 30. september og torsdag den 1. oktober. På mødet skal borgere, pårørende, forskere, fagfolk, ledere, medarbejdere og politikere diskutere, hvordan fremtidens ældrepleje kan se ud.

Hvad betyder det, når tillid og forpligtende forhold hen ad vejen omdannes til udvekslinger af ydelser? Hvad betyder det, når beslutningskompetencen koncentreres i de øverste ledelseslag?
Klaus Krogsbæk, fhv. konsulent i LO-fagbevægelsen

- Der er ingen nemme snuptagsløsninger på området - det bliver et langt sejt træk. Vi følger op på de ideer og forslag til nye veje at gå, som kommer ud af dagene, sammen med relevante parter. Vi har et meget vigtigt arbejde forude, understreger Magnus Heunicke forud for mødet.

TOPMØDET OG INTENTIONERNE BAG, fortjener al mulig opbakning - og derfor også et velment råd med på vejen: Husk nu på det helt selvfølgelige, at der i enhver organisation er en nær sammenhæng mellem struktur, kultur og psyke.

Der er ikke tale om, at strukturen bestemmer alt, hvad vi foretager os; vi slipper med andre ord hverken for det kollektive eller individuelle ansvar. Men der er tale om, at struktur, økonomi og organisation fastlægger regler og fremmer normer, der er styrende for vores adfærd og holdninger.

Et tænkt, lidt firkantet eksempel kan forhåbentlig vise, hvad jeg mener: Er man ansat i et firma for at sælge med størst mulig fortjeneste, møder man typisk mennesker som kunder og vurderer dem efter deres købekraft. Er man derimod ansat i en nonprofit organisation, kan man møde dem netop som mennesker og vurdere dem ud fra deres ønsker og behov. Forskelligheder i struktur, organisation og økonomiske målsætninger giver naturligt nok forskellige kulturer og måder at tænke på.

LÆS OGSÅ: FOA og Ældre Sagen efter barsk dokumentar: Giv personalet på plejehjem større ansvar

At der er denne sammenhæng, bør topmødet være helt klar på. For det nytter jo ikke meget at forlange en ny kultur, hvis struktur, økonomi og organisation konstant genskaber den gamle. Så går det bare ældreplejen som det gik den græske sagnkonge Sisyfos, der i helvedet blev dømt til for evigt at trille en kæmpestor sten op ad en bakke - en sten, der hele tiden triller ned igen.

De seneste årtier har den offentlige sektor bevæget sig væk fra velfærdsstaten og hen imod konkurrencestaten. To afgørende milepæle på denne vej var Fritvalgsloven fra 2004 og Strukturreformen fra 2007, der har medvirket til at markedsgøre det offentlige gennem blandt andet interne køb og salg-relationer, konkurrence mellem offentlige og private leverandører, koncernstyre m.v. Vi har således bevæget os fra en offentlig sektor, som opfattede sig som repræsentant for almenvellet, men som i dag ser sig selv som en stor virksomhed, der leverer serviceydelser.

TOPMØDET BØR DERFOR spørge sig selv, hvad disse strukturelle ændringer har betydet for kulturen i ældreplejen? Hvad betyder det, når tillid og forpligtende forhold hen ad vejen omdannes til udvekslinger af ydelser? Hvad betyder det, når beslutningskompetencen koncentreres i de øverste ledelseslag? Hvad betyder det for tilliden mellem ledelse og medarbejdere? For medarbejdernes faglighed? For forholdet til borgerne?

LÆS OGSÅ: FOA-formand om skjult kamera: "Plejepersonale skal ikke i offentlig gabestok"

- Men uanset hvad, vil den kritiske læser bemærke, så har vi alle et ansvar! Ja, og TV-billederne viste nogle ansatte, som ikke levede op til deres. På samme måde som topmødet ikke lever op til sit, hvis ikke det tager fat om nældens rod og forstår den nære sammenhæng mellem struktur, kultur og psyke.