17157573_10210830073601543_8990085991185374379_o
Rasmus Brygger forsøgte for to år siden at råbe op om krænkelser Liberal Alliance Ungdom. Det har kostet ham nogle venskaber. Foto: Privat

Tidligere formand i ungdomsparti: 'Hvad fanden er der galt'

22. okt 2020, 16:00
En ny dokumentar på TV 2 sætter fokus på overgreb i ungdomspartierne. Det gjorde den tidligere formand for Liberal Alliance Ungdom, Rasmus Brygger, allerede for halvandet år siden. Han fortæller nu til A4 Medier om en druk- og stofkultur og unge mennesker, der ikke kan styre deres magt. Derfor efterlyser han tilsyn med partierne.

Et billede af blod på et beskidt toiletgulv og et billede af en mand, der i habitjakke tørrer blodet op, er blot noget af det, der bliver vist i TV 2’s dokumentar 'Partiernes skjulte overgreb: Et ulige magtforhold', som bliver vist torsdag aften.

LÆS OGSÅ: Forbundsformænd: Det er nemt at overse sexchikane på almindelige arbejdspladser

Billederne har en ung kvinde, der i dokumentaren er anonym, optaget på sin mobiltelefon. Hun fortæller, at hun som 16-årig var til en fest, som var arrangeret af ungdomspartiet Liberal Alliance Ungdom (LAU), hvor hun blev voldtaget på et toilet. 

Det er ikke første gang, at offentligheden hører om krænkelser og overgreb i LAU. I februar 2019 gik den tidligere formand for ungdomspartiet, Rasmus Brygger, både til medier og politiet og fortalte om ni krænkelsessager.

Vi taler om børn, der bliver overgrebet, og det skal have opmærksomhed, og det, håber jeg og tror på, vil ske nu
Rasmus Brygger, tidligere formand for LAU

- Det er godt, at det bliver taget op igen. Der var fokus på det sidste år, men der kom ikke nok konsekvenser, og vi fik det ikke diskuteret ordentlig igennem. Vi taler om børn, der bliver overgrebet, og det skal have opmærksomhed, og det, håber jeg og tror på, vil ske nu, siger Rasmus Brygger, der var formand for LAU fra 2012 til 2014, til A4 Arbejdsliv.

Han er selv en del af andet af de i alt tre afsnit i serien. Rasmus Brygger fortæller til A4 Arbejdsliv, hvordan han selv blev opmærksom på overgrebene for to år siden - altså fem år efter han selv var formand. Han var på daværende tidspunkt stadig medlem af partiet.

- Jeg hørte i forbindelse med vores landsmøde om en sag med en ung kvinde, der påstod, at hun var blevet overgrebet, og at det ikke var blevet håndteret. Jeg begyndte at spørge lidt rundt omkring i partiet og erfarede hurtigt, at der var flere sager. Så opfordrede jeg alle kvinder til, at man kunne komme til mig, hvis man havde oplevet krænkelse. Jeg gik derefter til politiet og til medierne med de ni sager, siger Rasmus Brygger.

Ingen i ledelsen gør noget

Ledelsen i ungdomspartiet gjorde ifølge Rasmus Brygger intet. Den daværende formand Carl Andersen sagde efterfølgende, at han ikke kendte til andet end en enkelt sag, og at han i den sag havde opfordret pigen til at gå til politiet. Efterfølgende skrev Information, at der var blevet holdt et møde i ledelsen otte måneder tidligere, hvor flere krænkelsessager af mindreårige var blevet diskuteret. Information var i besiddelse af mødereferatet. Carl Andersen blev ikke genvalgt som formand.

- Jeg tænkte, hvad fanden er det, der er galt, det er overgreb på børn det her, og der er ingen i ledelsen, der gør noget. Jeg håber og tror dog stadig på, at de fleste mennesker ville reagere og underrette myndighederne, for det har man pligt til som borger, siger Rasmus Brygger

Jeg ved ikke, hvad Alex (Vanopslagh, red.) har haft af vidende, men uanset hvad, så når man sidder i ledelsen, så har man et personligt ansvar. Det gælder også mig selv.
Rasmus Brygger, tidligere formand LAU

I en af sagerne var den nuværende formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh formand for ungdomspartiet. Det var en sag, der førte til sigtelse og en dom i byretten. Dommen blev dog omstødt i landsretten, hvor manden blev frikendt.

Alex Vanopslagh siger torsdag til Politiken, at han ikke havde kenskab til sagen, dengang han var formand:

- Jeg ville ønske, at jeg gjorde, så jeg kunne have grebet ind over for det. Jeg kan med fuldstændig ro i sind og hjerte sige, at jeg ikke havde kendskab til det dengang

Han siger senere i interviewet, at han dog skulle have gjort mere for at have opsøgt viden om den sexistiske kultur.

Hvem har ansvar

Rasmus Brygger, er det godt nok, at man fralægger sig ansvar, fordi man ikke har haft kenskab til kulturen? 

- Jeg synes generelt, at vi har et ansvar for, og det gælder også mig som tidligere formand, at der bliver opstillet trygge rammer for de unge mennesker. Jeg ved ikke, hvad Alex (Vanopslagh, red.) har haft af vidende, men uanset hvad, så når man sidder i ledelsen, så har man et personligt ansvar. Det gælder også mig selv.

Kan du være sikker på, at der ikke er sket krænkelser og overgreb, da du selv var formand?

- Jeg kan desværre ikke være sikker. Men jeg har talt med ledelsen fra dengang, og vi har ikke kendskab til nogen sager. Dengang var det på intet tidspunkt noget, man talte om. Der var ingen voksen, der talte med os om det her, og det er det, jeg efterspørger i dag. Unge mennesker kan ikke alene administrere det her ansvar, siger Rasmus Brygger, som var 22 år, da han blev formand.

I ungdomspartierne er der en særlig kombination af meget unge piger og ældre mænd, der er en alkohol- stof- og festkultur, og så er der et tydeligeligt magthierarki
Rasmus Brygger, tidligere formand for LAU

Helt konkret ønsker han langt større indblanding fra Dansk Ungdoms Fællesråd, der er landsorganisationen for landets ungdomspartier.

- De uddeler hvert år 130 millioner til ungdomsorganisationer uden nogle betingelser for, at der er trygge rammer. Det kan ske ved eksempelvis obligatorisk træning af ledere, løbende eksterne trivselsundersøgelser, håndtering af hjælp til ofre for krænkelser blandt andet med tilbud om psykologbistand. Helt grundlæggende skal der være mere tilsyn og en skærpet underretningspligt. Dansk Ungdoms Fællesråd har en stående forpligtelse til at skabe trygge ramme.

A4 Arbejdsliv forsøger at få en kommentar fra Dansk Ungdoms Fællesråd. De er i skrivende stund ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Alkohol-, stof- og festkultur 

I dokumentaren er der også fokus på krænkelser i Venstres Ungdom og Socialdemokratisk Ungdom. Produktionsselskabet har i alt indsamlet 54 vidnesbyrd om den sexistiske kultur i ungdomspartierne.

Hvorfor tror du, at der er der den her kultur i ungdomspartierne?

-  Der findes overgreb alle steder. Men i ungdomspartierne er der en særlig kombination af meget unge piger og ældre mænd, der er en alkohol- stof- og festkultur, og så er der et tydeligeligt magthierarki. Alt sammen spiller en afgørende rolle for at krænkelserne finder sted, siger han og tilføjer:

- Politik handler om magt, og i et ungdomsparti vil der være en del mennesker, der opsøger magt og indflydelse, og som udnytter den position, de har.

Rasmus Brygger har, siden han var formand for LAU, blandt andet været chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. I dag arbejder han for Danmarks Videnscenter For Integration, som han selv har stiftet. Han har ingen planer om at vende tilbage til politik foreløbigt.

- Jeg har det fint uden for partipolitik.

En af de vigtigste erfaringer, han har gjort sig, er, at han er blevet bedre til at lytte.

LÆS OGSÅ: Radiovært var ved at besvime under udsendelse: Vi skal tale om menstruationssmerter!

- Og især at lytte til dem med problemer. Det, der har slået mig rigtig meget, er, at der en masse, der har haft kenskab til de her overgreb, men der er aldrig, rigtig blevet lyttet til de her unge mennesker.