Tæt på verden: Ti massegrave fundet i Elfenbenskysten

10. maj 2011, 19:26
Tidligere præsident Gbagbos lejesoldater fortsætter volden. I sidste uge myrdede de 200 mennesker, siger regeringen. FN finder ti nye massegrave.

Den grusomme vold fortsætter i Elfenbenskysten.

Omkring 200 mennesker blev myrdet i sidste uge, da den tidligere præsident Laurent Gbagbos soldater blev tvunget til at trække sig ud af landets økonomiske hovedstad Abidjan.

Soldaterne, hvoraf de fleste er lejesoldater fra nabolandet Liberia, flygtede ned langs kysten og myrdede løs i byerne Irobo, Grand Lahou, Fresco og Sassandra.

I en erklæring underskrevet af premierminister Guillaume Soro, der også er forsvarsminister, hedder det, at ”de fleste ofre blev udvalgt af etniske årsager, eller fordi de levede i områder, der traditionelt støtter præsident Ouattara.”

Erklæringen er ikke bekræftet af uafhængige kilder.

Ti massegrave

Samtidig rapporterer FNs menneskerettighedschef i Elfenbenskysten, Guillaume Ngefa, at 68 lig af mænd er dukket op i ti forskellige massegrave.

Gravene er fundet i Yopougon, den eneste bydel i Abidjan, der stadig kontrolleres af Gbagbos støtter.

En af gravene ligger på en fodboldbane.

Ngefa fortæller til BBC, at de fleste ofre, ifølge øjenvidner, blev dræbt af Gbagbos støtter dagen efter, at eks-præsidenten blev arresteret af præsident Ouattars tilhængere.

Vi tror, der er flere grave, siger FN chefen.

I sidste måned fandt FN mindst 200 lig i en massegrav i byen Duekoue i den vestlige del af landet.  

På randen af borgerkrigen

Elfenbenskystens krise skyldes, at præsident Laurent Gbagbo i fire måneder nægtede at acceptere sit nederlaget til Alassane Ouattara.

Omkring 3.000 mennesker er blevet dræbt siden valget i november 2010 og over en million folk er flygtet.

Det, der lignede en gentagelse af borgerkrigen i 2002/2003, blev stoppet for en måned siden, da Laurent Gbagbo blev arresteret. Han står nu anklaget for krænkelse af menneskerettigheder.

Anklage om hvidvaskning af penge

Desuden afslørede Schweiz i sidste uge, at myndighederne har indefrosset 415 millioner kr., der er knyttet til Gbago og hans medarbejdere.

Schweiz indledte mandag en undersøgelse om hvidvaskning af penge, på foranledning af en klage fra præsident Ouattara.

Den schweiziske  justitsminister afviser at sige, mod hvem undersøgelsen er målrettet, men ifølge det schweiziske nyhedsbureau ATS, er klagen indgivet af  Genève-advokat Bruno de Preux på vegne af Ouattara regering mod tidligere præsident Laurent Gbagbo, hans kone og nære medarbejdere.

Gbagbos rival Ouattara blev officielt indsat som præsident sidste fredag.

Det vestafrikanske land, der er verdens største kakaoeksportør, fik i weekenden atter gang i eksporten, der var gået helt i stå under konflikten. 

Håbet er at få gang i økonomien i det, der for blot 15 år siden var et af regionens mest velhavende lande.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.